Miljöpartiet: Alla ska kunna leva på sin pension
Nyheter | Valet

Miljöpartiet: Alla ska kunna leva på sin pension

Miljöpartiets valmanifest innehåller 19 punkter med en lång rad löften. Seniorerna får vara med på ett hörn.

Jan Arleij
Publicerad 2022-08-28

Mest handlar det tiosidiga, tätt skrivna dokumentet om miljö och omställning.

Miljöpartiet vill till exempel se investeringar på minst 100 miljarder per år för att göra Sverige fossilfritt till år 2030. Finansieringen ska ske bland annat genom en ökning av statsskulden.

– Vi går till val på att stärka klimatet, stärka välfärden och öka jämlikheten. Det är så vi bygger ett nytt grönt folkhem, sa språkröret Märta Stenevi när hon presenterade manifestet (19/8).

– Vi hoppas få förtroendet av väljarna att fortsätta vara den gröna blåslampan på alla andra partier.

Tandvården

Vården ges utrymme i manifestet, bland annat ställs ett dyrt, men inte prissatt vallöfte ut när det gäller tandvården. Så här skriver partiet:

”Vi vill ge vården de resurser som krävs. Våra skattekronor ska gå till högre löner och fler kollegor i vården. Vi vill göra så att tandvården jämställs med övrig hälso- och sjukvård och ingår i samma högkostnadsskydd.”

Man utlovar också bättre vård och omsorg för äldre och större resurser till hemsjukvården. Hjälpmedel ska också ingå i högkostnadsskyddet. En satsning på primärvården är ett måste.

Vad de olika målen får kosta anges inte, och inte heller binder man upp sig vid någon tidplan.

Gå att leva på

En av punkterna har rubriken ”En trygg försörjning för alla”. Samhällets skyddsnät är otillräckligt menar partiet och exemplifierar med den som behöver vårda en närstående. ”Ett starkt samhälle betyder att vi hjälper varandra igenom svåra perioder, och att de med mest pengar bidrar mer.”

Skyddsnätet ska också vara så starkt i det nya gröna folkhemmet att ”inte en enda äldre står utan en pension som går att leva på”.

MP föreslår att garantipensionen ska höjas. Man skriver också ut att pensionssystemet ska reformeras ”med syfte att höja pensionerna, mest för de med de lägsta pensionerna.” Bostadstillägget för pensionärer lovar man också ska höjas.

Stärka lagen

En särskild punkt ägnas ”Ett samhälle fritt från rasism och diskriminering”. Partiet vill stärka lagstiftningen mot diskriminering och se över rätten till rättshjälp i diskrimineringsfall.

Ytterligare en punkt som berör äldre handlar om att man vill höja beredskapen för att möta kriser, krig och naturkatastrofer.

Ett av förslagen innebär att man vill anpassa äldreboenden för att klara skyfall och hetta. Såväl bostäder som äldreomsorg är en kommunal angelägenhet. Om MP vill gå fram med statliga krav och finansiering återstår att se.

Förhandlingar

Skulle vänstersidan vinna, och MP hänga kvar i riksdagen, väntar sannolikt hårda förhandlingar med S, C och V.

Jan Arleij
Publicerad 2022-08-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas