En punkt av 75 om äldreomsorg i L-manifest
Partiledaren Johan Pehrson.
Nyheter | Valet

En punkt av 75 om äldreomsorg i L-manifest

När partiledaren Johan Pehrson presenterade Liberalernas valmanifest i Bredängsskolans bibliotek i tisdags (9/8) hade han med sig socialborgarrådet i Stockholm Jan Jönsson och partiets jämställdhetspolitiska talesperson Gulan Avci.

Jan Arleij
Publicerad 2022-08-12

Platsen symboliserar en tyngdpunkt i valmanifestet: skolan och integrationen. Men det 18-sidiga dokumentet med sammanlagt 75 punkter innehåller också förslag om klimatet, jobben och välfärden.

Åtta av punkterna berör sjukvård, äldreomsorg och pensioner, men också en markering av assistansersättningens stora betydelse för partiet. Här vill man se en kriskommission, för att försvara assistansen.

Sänka skatten

Högre pensioner och ett gynnat pensionssparande är ett uttalat mål i manifestet.

Partiet betonar också betydelsen av att det alltid ska ha lönat sig att ha arbetat:

”Därför vill vi sänka skatten på pensioner, och införa en pensionsgas så att dagens och morgondagens pensionärer får del av det överskott som byggts upp i pensionssystemet.”

Liberalerna vill också återinföra rätten till avdrag för privat pensionssparade så att alla kan spara 1 000 kronor månaden skattefritt.

Kunna svenska

Tandvården får också en egen punkt i manifestet: finansieringen ska ”steg för steg likna annan sjukvård där du som patient betalar mindre och samhället mer”.

För att åstadkomma mer trygghet i äldreomsorgen prioriterar manifestet två målsättningar: den som har hemtjänst ska ha ett eget team av omvårdnadspersonal för att få ner antalet personer som är hemma hos den äldre. Dessutom ska ”all personal ha tillräckliga kunskaper i svenska språket.” En tredje åtgärd är att ta bort förbudet för kommuner att anställa läkare.

Manifestet har rubriken ”Maktskifte för ett nytt Sverige” vilket tolkas som att L vill byta ut regeringen tillsammans med M, KD men också med stöd av SD.

Fler förslag om vården

• Fler bemannade vårdplatser i hela Sverige. För att klara det måste de som arbetar inom vården mötas av goda arbetsvillkor, fler kollegor och bra löneutveckling.
• En tydligare roll för staten i sjukvården. Det behövs en bred översyn av vårdens organisering och finansiering. Staten ska ta ett större ansvar. Samtidigt ska detaljstyrningen och byråkratin minska i verksamheterna.
• Man ska ha rätt till en fast läkare på sin vårdcentral.
”Nätläkaren är här för att stanna.” skriver Liberalerna som vill se en ”digital valfrihetsreform”.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-08-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas