Ministern i Heta stolen: ”Bra med index men ny lag viktigare”
Prov pågår. LEna Hallengren (tv) och Camilla Waltersson Grönwall. Foto: Jan Arleij
Nyheter | Almedalen

Ministern i Heta stolen: ”Bra med index men ny lag viktigare”

Har ni koll på vad seniorerna anser är viktigast i hemtjänsten? Den frågan fick socialminister Lena Hallengren (S) och socialpolitiska talespersonen Camilla Walterson Grönvall (M) svara på i SPF Seniorernas tält mitt i Almedalsveckans Visby.

Jan Arleij
Publicerad 2022-07-04

Efter att förbundsordförande Eva Eriksson hade presenterat SPF Seniorernas nya Hemtjänstindex på ett seminarium intill var det senare på måndagen (4/7) dags att klämma politikerna på pulsen i frågan om hemtjänstens kvalitet.

Inför ett 50-tal åskådare drillade moderatorn Håkan Telenius Lena Hallengren och en av hennes främsta utmanare i höstens val Camilla Walterson Grönvall.

Seniorernas röst – rätt svar.

Rätt rangordning av sex faktorer enligt seniorerna själva var kvalitetsaspekterna Lyssnar på mig, Mina behov styr, Flexibelt och valfritt, Kontinuitet, Hur jag klagar och hjälp av teknik.

Innan politikerna fick se svaren måste de gissa hur seniorerna hade rangordnat de sex aspekterna.

Positiv bild

Man lyckades riktigt bra. Det var också svårt att skilja de båda åt i det grundläggande synsättet på hemtjänst – att de är absolut central men att den måste bli bättre.

– Även om jag tycker att huvudperspektivet bör vara att väldigt mycket hemtjänst fungerar bra, betonade Lena Hallengren.

– Min bild är att man ofta är nöjd och att man vill att hemtjänstpersonalen ska stanna längre.

Sedan 2018 har staten beslutat om förstärkningar av äldreomsorgen med 10 miljarder, konstaterade Håkan Tenelius. Men vet politikerna att pengarna verkligen går till kommunernas äldreomsorg och ingenting annat?

– I huvudsak vet vi det, som exempelvis stöden till äldreomsorgslyftet. Men det kan vara svårt att kontrollera till sista kronan, medgav Lena Hallengren.

– Därför är det viktigt att kontrollera partiernas besked inför höstens val.

Camilla Walterson Grönvall tryckte hårt på vikten av att följa upp hur pengarna används.

Behövs

Hon välkomnade SPF Seniorernas initiativ med ett årligt hemtjänstindex där landets hemtjänst jämförs och granskas.

– Hoppas verkligen att man gör detta minst en gång per år. Det är ett sätt att följa upp och det är viktigt att få fram positiva och goda exempel.

Fyra saker

Lena Hallengren sa att ett index av SPF Seniorernas modell inte kan vara till ”någon nackdel”.

– Det kan väl vara bra, men en ny äldreomsorgslag är viktigare för att lyfta äldreomsorgen, liksom utbildning av personal och förbättrad kontinuitet genom rätten till fast vårdkontakt. Ett skydd av titeln undersköterska med höjda krav på att få kalla sig undersköterska är en fjärde viktig sak som kommer att höja tempot i en förbättring av äldreomsorgen.

Populärt tält

Yngve Olhlsson från SPF Norrkretsen, Gotlandsdistriktets ordförande Britt Ohlsson och Sten Björklund, ordförande i SPF Blåeleden (bilden) bemannade tältet när politikerna tog plats i var sin het stol.

– Roligt att se så mycket folk flockas kring vårt tält. Överhuvudtaget har vi en bra placering mitt i Visby och bara något stenkast från Almedalen. Här strömmar många förbi som vi får kontakt med, säger Sten Björklund.

– Och alltid ska vi väl få tag i några nya medlemmar, hoppas Britt Ohlsson, som fyllt tältet med broschyrer, karameller och ett ställ med Senioren.

Många av förbipasserande besökare visar sig redan vara med i SPF Seniorerna på fastlandet.

– Det är roligt att byta tankar och idéer, säger Sten Björklund. Man får impulser från många håll en sån här vecka.

Vara medpart

Eva Eriksson avslutade gatumötet i tältet med att vända sig till politikerna.

– Vi tror att ett hemtjänstindex är en viktig del av att höja statusen för hemtjänstyrket. Man ska känna en stolthet över ett fint och viktigt arbete. I den processen vill vi seniorer vara en medpart, inte en motpart.

Jan Arleij
Publicerad 2022-07-04
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas