SPF Seniorerna kliver fram i Almedalen
Foto: Getty Images
Nyheter | almedalsveckan

SPF Seniorerna kliver fram i Almedalen

Dags igen för Almedalsveckan fysiskt på plats efter två års pandemiuppehåll. SPF Seniorerna tänker ta chansen att få partierna att lyssna.

Jan Arleij
Publicerad 2022-07-03

Årets evenemang genomförs i Visby från och med idag söndag (3/7) till torsdag. Veckan är alltså inte en hel vecka längre utan komprimerad till fem dagar. Riksdagspartierna får därmed dela på dagarna.

Arrangörerna utlovar ökat fokus på politik – och ett fullspäckat program. Det blir mer än 2 050 evenemang för besökarna att välja mellan.

Närmare 100 000 besökare beräknas delta på plats.

Valår

SPF Seniorerna passar traditionsenligt på att vara med och påverka. Förbundsordförande Eva Eriksson kommer att gästa en rad seminarier och andra sammanhang för att framföra förbundets perspektiv på alltifrån vård till pensioner.

Ett valår som detta är veckan på Gotland speciellt betydelsefull för att sprida och bilda opinion för SPF Seniorernas budskap och idéer, skriver förbundet på sin hemsida.

Tre heta

SPF Seniorerna kommer att arrangera två seminarier och ett evenemang som kallas ”heta stolen”.

Måndag: Hur bra är hemtjänsten i din kommun?
Bakgrunden är hur pandemin kom att sätta ljuset på bristerna i bland annat hemtjänsten. Ändå saknas fortfarande ett samlat mått på hemtjänstens kvalitet. SPF Seniorerna tar därför initiativ till att mäta kvaliteten i kommunernas hemtjänst genom att starta ett så kallat Hemtjänstindex, en årlig sammanvägning av olika mått för att ge en samlad bild av hemtjänstens kvalitet i varje kommun. Vid seminariet berättar man om hur Hemtjänstindex ska fungera.
Medverkande förutom SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson är Oliver Rosengren (M), kommunalråd Växjö, Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg, SKR, Peter Söderman, expert, Hemtjänstindex och moderatorn Håkan Tenelius, Hemtjänstindex.

Måndag: Heta stolen med socialminister Lena Hallengren (S). Vad vill seniorerna med hemtjänsten? Det blir ett samtal om seniorers syn på hemtjänsten, med grund i Hemtjänstindex enkät om seniorers önskemål. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson inleder och avslutar. Medverkar gör också Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsledamot, (M).

Onsdag: Varför blir inte pensionen som det var tänkt?
Alla ska kunna leva på sin pension. Men i dag ger pensionen inte alltid vad som utlovades då systemet sjösattes, eller den trygghet som man ska kunna förvänta sig, anser SPF Seniorerna.
Medverkar här gör Eva Eriksson, Daniel Barr, generaldirektör Pensionsmyndigheten, Joakim Palme, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet. SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström är moderator.

Distriktet syns

Förbundet kommer även att medverka på ett 15-tal seminarier och samtal som arrangeras av andra aktörer. Förutom Eva Eriksson och Peter Sikström finns bland andra SPF Seniorernas samhällspolitiske chef Martin Engman, Seniorens chefredaktör Kristina Adolfsson och förbundets marknadschef och presskontakt Veronica Sjölin på plats.

På Cramérgatan finns också ett informationstält som bemannas av SPF Seniorernas distrikt på Gotland.

Chans för alla

Partiledarnas tal och många andra arrangemang sänds i bland annat SVT.

Under och efter årets Almedalsvecka kommer också närmare 500 digitala evenemang att finnas på Almedalsveckan Play, vilket innebär 500 timmar av sändningstid från allt som sker i det officiella programmet. Adressen är almedalsveckanplay.info.

Jan Arleij
Publicerad 2022-07-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas