Nyheter | Ålderism

Miss att inte värdera 50+ efter meriter

Produktiviteten på arbetet fortsätter öka till minst 65 års ålder. Ändå anser åtta av tio mellan 50 och 65 att det förekommer åldersdiskriminering i arbetslivet.

Publicerad 2012-01-23

I en debattartikel i SvD hänvisar Åsa Edman Källströmer, vd på bemannings- och rekryteringsföretaget TNG Group, och Akbar Seddigh, från Blekinge Tekniska högskola och med flera styrelseposter till en studie från Mannheim Research Institute i Tyskland som säger att att medarbetarens produktivitet ökar i i takt med ökad erfarenhet, ända upp till 65 års ålder (studien mäter inte högre ålder).

 

Fördomar största hindret

Debattörerna menar att det rimligtvis borde räcka med dessa fakta – att vi behöver arbeta längre och att 50-plussarna är både arbetsorienterade som produktiva – för att radera alla fördomar kring äldre i arbetslivet. Men de skriver:

”Ett av de största hindren utgörs av fördomar kring seniorernas värde på arbetsmarknaden. Bilden bekräftas av att hela åtta av tio 50-65 åringar anser att det förekommer åldersdiskriminering i arbetslivet, enligt en undersökning utförd av TNG tillsammans med Novus, Seniorpanelen. Här har vi alltså arbetsmarknadens mest meriterade grupp, som istället för att värderas för sin erfarenhet och kompetens, misskrediteras på grund av ålder.”

 

Rätt till deltid

Debattörerna förespråkar rätt till deltid och möjlighet att visstidsanställa personer som fyllt 65.

”Vi måste skapa ett Sverige där arbetsgivare uppmuntras att anställa äldre personer, och där kompetens och inte ålder är det som värderas, men också ett ekonomiskt system där fler av dem som kan tänka sig att jobba längre verkligen tjänar på det.”

 

Läs hela debattartikeln här: Reformer kan ge chans att jobba längre

Frida Andersson Johansson

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas