Ny satsning på dosförpackade läkemedel
Nyheter | Dosering

Ny satsning på dosförpackade läkemedel

Möjligheterna att få sina läkemedel förpackade i en påse istället för att själv behöva sortera alla piller växer. En ny aktör vill in på marknaden.

Jan Arleij
Publicerad 2019-11-22

Det är Kronans Apotek, Sveriges tredje största apotekskedja med över 325 apotek runtom i landet, som nu lanserar ”MinDos”, en abonnemangstjänst ned dosförpackade läkemedel.

I ett första steg testas tjänsten på tre apotek i Sundsvall. Tjänsten är kostnadsfri för de som testar men läkemedlen kostar som vanligt.

– Vi vill se hur det här kommer att fungera och fånga in kundsynpunkter. Målet är sedan att lansera tjänsten nationellt i mars nästa år, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Andreas Rosenlund.

Vitsen med dosförpackade läkemedel är inte minst att minska risken för att glömma sitt läkemedel eller feldosera. Karin Söderberg är kvalitetschef på Kronans Apotek:

– Felmedicinering är ett stort problem och det finns behov av att förbättra och underlätta läkemedelshanteringen för patienter, särskilt hos multisjuka äldre. Genom MinDos vill vi bidra till att göra det enklare för alla som använder läkemedel i sin vardag, och för deras anhöriga, att hålla ordning på läkemedelsbehandlingen.

Bra med fler

Kronans Apotek blir den fjärde aktören på marknaden. Statliga Apoteket AB erbjuder tjänsten sedan lång tid, privata Apotekstjänst och Svensk Dos likaså. Sammanlagt delar de på cirka 200 000 kunder.

– Vi tycker det är jättebra med fler aktörer, säger produktutvecklingschefen Carola Edsman på Apoteket AB. Det här är en bra, säker och därför viktig tjänst för inte minst många äldre.

Många äldre

Apoteket AB har cirka 50 000 kunder till tjänsten som man kallar Apodos. Av dessa är ungefär 75 procent 65 år och äldre. Tjänsten är kostnadsfri genom att vårdgivaren upphandlat den.

Sedan ett år har Apoteket öppnat för privatpersoner att köpa tjänsten som då kallas DosPac och som kostar 99 kronor i månaden.

Återstår att se var Kronans Apotek kommer att sätta för pris när MinDos sjösätts i hela landet.

Så fungerar det

Istället för att få dina läkemedel i burkar eller pillerkartor, får du dem förpackade i enskilda dospåsar samlade i en rulle.
Varje dospåse innehåller samtliga läkemedel som ska tas vid samma tillfälle.
Påsen är märkt med personuppgifter, påsens innehåll och vilken tidpunkt läkemedlen ska tas.
Du behöver inte bry dig om de utbyten som sker av vissa läkemedel, det ordnar apoteket.
Farmaceutisk kontroll inför varje packning ska säkerställa att läkemedlen fungerar tillsammans och att inga dubbletter förekommer.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-11-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas