Nya bevis: Mammografi räddar liv även efter 69
background Foto: Colourbox
Nyheter | Vård | Diskriminering

Nya bevis: Mammografi räddar liv även efter 69

Allmän mammografi är effektiv också för kvinnor som har passerat 70 år. Det visar ny forskning.

Jan Arleij
Publicerad 2020-10-21

Allmän screening för bröstcancer med mammografi ser ut att vara en effektiv åtgärd för kvinnor över 70 år, enligt en stor svensk studie från Umeå universitet.

Dödligheten var 20 procent lägre för kvinnor som bjudits in till mammografi i åldern 70–74 år jämfört med de som bjudits in upp till 69 år.

För dem som sedan verkligen genomgick undersökningen var sänkningen hela 27 procent.

Olika åldrar

I många länder bjuds kvinnor upp till 69 år in till screening för bröstcancer med mammografi, medan i Sverige kallas kvinnor upp till 74 års ålder.

Den nya studien bygger på 20 års uppföljning och fler än 2000 dödsfall i bröstcancer. Resultaten visar att den svenska vägen förmodligen förebygger dödsfall i bröstcancer.

– I takt med att vi lever längre och är aktiva högre upp i åldrarna är det värdefullt att också undersöka förekomsten av cancer för att sätta in behandling i tid, säger Håkan Jonsson, docent vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet.

Håkan Jonsson.

En fråga som diskuterats flitigt i Sverige är varför 74-årsgränsen överhuvudtaget finns. SPF Seniorerna anser den vara starkt diskriminerande mot äldre kvinnor och har därför länge drivit kravet att också kvinnor över 74 bör kallas till kostnadsfri mammografiundersökning.

Socialstyrelsen har dock inte velat rekommendera en höjd åldersgräns i sina nationella riktlinjer, bland annat med hänvisning till svagt bevisläge och bristande forskning.

En av fem

Senioren har tidigare rapporterat om att var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är över 74 år.

”Åldersgränsen måste bort”

– Det är utmärkt att man återigen har konstaterat att även vid hög ålder så lönar det sig med screening för att upptäcka sjukdomar. Det leder till minskad sjuklighet och minskad dödlighet.
Det säger Gösta Bucht, SPF Seniorernas sakkunnige i vård- och omsorgsfrågor.
– Att man har övre åldersgränser för sjukdomar som man vet även de riktigt gamla kan få är inte etiskt försvarbart, anser Gösta Bucht.

Gösta Bucht.

Nyinsjuknadet i bröstcancer ökar med stigande ålder och 20 procent av dessa cancerfall inträffar hos kvinnor som är äldre än 74 år, enligt Socialstyrelsens statistikdatabas. 1 av 5 kvinnor som drabbas av bröstcancer är alltså 75 år och äldre.
– Det är också en överdödlighet i bröstcancer hos 75+, med stor sannolikhet beroende på sen upptäckt, säger Gösta Bucht som finner att Umeåforskningen ger stöd åt SPF Seniorernas krav:
– Vi måste få bort övre åldersgränser vid screening av sjukdomar som är vanliga hos äldre.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-10-21
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas