Ola Rapace: Jag förlorade min farfar i prostatacancer
Ola Rapace.
Nyheter | Hälsa

Ola Rapace: Jag förlorade min farfar i prostatacancer

"Till Fars dag skulle jag vilja att alla säger till sin pappa, farfar, morfar, bror, kusin eller kompis att de går och kollar sitt PSA-värde". Det säger skådespelaren Ola Rapace.

Jan Arleij
Publicerad 2020-11-08

Alla män över 50 år bör gå till vårdcentralen och be att få ta ett PSA-blodprov, säger Ola Rapace inom ramen för en pågående kampanj från Prostatacancerförbundet.

Budskapet är att om prostatacancer upptäcks tidigt går sjukdomen att bota.

27 män varje dag

– Jag förlorade min älskade farfar i prostatacancer. Att förlora någon så nära ens hjärta gör ont. Men jag är långt ifrån ensam att känna den smärtan, säger Ola Rapace som konstaterar att bara i oktober månad drabbades över 800 män av prostatacancer.

– Det är 27 män om dagen eller 10 000 män varje år. Det här är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Livet känns just nu som det är på paus för många av oss. Men cancer pausar inte.

Bra tillfälle

Prostatacancerförbundets kampanj kallas Mustaschkampen.

Fars dag är ett bra tillfälle för män att ta beslut att påbörja en mer hälsosam livsstil, säger kampanjledaren Torsten Tullberg.

– Ett mer öppet och tillåtande klimat för män att kunna tala om sjukdomar och känslor skulle få sjukdomen att komma upp till ytan och få fler att testa sig i tid.

Fem tips på Fars dag

1. Motionerna mer
2. Skippa skräpmaten och fimpa för gott
3. Stressa mindre
4. Börja tala om din hälsa!
5. Ta PSA-prov om du är över 50 år

Dölj faktaruta

Mustaschkampen har tagit fram ett fempunktsprogram som stöd.

– Kvinnor äter mer hälsosamt än män och motionerar mer. Kvinnor lever 3,5 år längre än män, så det är hög tid för oss män att ändra vår livsstil, säger Torsten Tullberg.

Kampanj varje höst

Varje höst arrangerar Prostatacancerförbundet den rikstäckande kampanjen Mustaschkampen för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Den blå mustaschen är kampanjens signum. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet tillsammans med 27 lokala prostatacancerföreningar och flera hundra företag och organisationer.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-11-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas