Nyheter

Omsorgspersonalen slits ut

Många anställda inom äldreomsorgen vill arbeta kvar, men tror inte att de orkar på grund av fysiska och psykiska påfrestningar.

Publicerad 2013-12-04

En ny studie visar att 40 procent av alla anställda, har allvarligt har övervägt att lämna sitt arbete inom äldreomsorgen under det senaste året. Många lider av trötthet och värk samt känner sig psykiskt uttröttade.

– Det finns flera studier som visar på att äldreomsorgspersonalens arbetsvillkor hänger tätt samman med den omsorg som kan ges till de äldre. Om en majoritet av personalen dagligen känner sig trötta och utslitna på grund av resursbrister i arbetet kan man fråga sig hur de ska kunna vara lyhörda för och uppmärksamma de äldres behov, säger Anneli Stranz, doktorand vid Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet som har jämfört arbetsvillkor i äldreomsorgen i Danmark och Sverige.

Enligt studien anser många omsorgsanställda att arbetsvillkoren och möjligheten att ge bra omsorg har försämrats på senare tid.

– Personalen beskriver en pressad arbetssituation där allt ska göras snabbare vilket försätter personalen i en sårbar position, säger Anneli Stranz.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas