Nyheter

Politiker lägger ner pensionärsråd

Publicerad 2011-10-05

Ingegärd Oskarsson, SPFs distriktsordförande i Kronoberg, är besviken.
– De argumenterar med att alla ska ha samma möjlighet att påverka och att pensionärer inte ska vara prioriterade. Det ska i stället bli någon form av gemensamma samtalsmöten, säger Ingegärd Oskarsson.

Exakt hur landstingsledningen tänker sig dessa möten framöver är ännu oklart för SPF. En sorts breddad dialog med såväl äldre som yngre, handikappade och andra grupper kan bli aktuellt.
– Motiveringen tycks vara att ingen grupp ska gynnas utan alla grupper ska ha samma möjlighet att påverka, säger Ingegärd Oskarsson.

Suzanne Frank (M), landstingsstyrelsens ordförande, berättar att en så kallad samverkansberedning har tillsatts. Den består av 15 ledamöter, och lyder under landstingsstyrelsen.
– Beredningens uppgift är bland annat att ha en kontinuerlig dialog med olika samverkansparter, till exempel alla kommuner, säger Suzanne Frank.
På vilket sätt blir det här bättre för de äldre i Kronoberg?
– Vi prövar nu en ny modell där vår ambition är att ha en bra dialog och utbyte av information, säger Suzanne Frank.

Ingegärd Oskarsson har själv stor erfarenhet som politiker, bland annat som riksdagsledamot (C).
Hon anser att bästa sättet att påverka politiker i Kronobergs läns landsting alltid har varit att föra fram frågor och förslag i direkt kontakt med politiker i ledande ställning.

Också Kramfors kommun har nyligen lagt ner sitt pensionärsråd. I stället har politikerna valt att bilda ett råd för folkhälsa, trygghet och säkerhet.

I somras beslutade SPFs kongress i Ronneby att det är nödvändigt att SPF kräver att det skrivs in i lagen att kommuner och landsting måste ha pensionärsråd.
Bra modeller tillämpas i Norge och Danmark där pensionärsråden kallas äldreråd.

Kongressen biföll därmed en motion från SPF Västmanland där landstingspolitikerna redan 2010 satte stopp för pensionärernas inflytande via LPR, Länspensionärsrådet.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas