Rätt mat bevarar muskler
Räddar muskelmassan. Foto: Elin Abelson
Nyheter | Hälsa

Rätt mat bevarar muskler

Äldre mäns val av mat och dryck påverkar förekomsten av muskelförtvining. Det visar forskning från Lindesbergs lasarett.

Jan Arleij
Publicerad 2022-02-18

Vid åldrande förlorar alla människor muskelmassa. Det är också känt sedan tidigare att fysisk inaktivitet påverkar kroppen negativt.

Men hur matvanor påverkar finns det ännu inte lika mycket forskning på. Därför valde Mikael Karlsson, dietist på dietistmottagningen vid Lindesbergs lasarett, att studera just det i sin avhandling, vilket han enligt ett pressmeddelande är först med i Sverige.

I studien ingick en grupp män som följdes från 70-årsåldern till cirka 87-årsåldern. Den andra gruppen bestod av kvinnor som följdes under tolv år från cirka 67-årsåldern.

Var femte man

Deltagarna i studien fick ange vad de hade för kosthållning och sedan undersöktes de flera år framåt i tiden för att se om de hade muskelförtvining.

– Resultaten från gruppen med enbart kvinnor visade inga tydliga samband mellan kostmönster och sarkopeni, alltså muskelförtvining. Det beror troligen på att kvinnorna var yngre än männen. Bara cirka fyra procent av kvinnorna hade muskelförtvining. Siffran bland männen var däremot på cirka 20 procent, säger Mikael Karlsson.

Mikael Karlsson. Foto Elin Abelson

En upptäckt var att männens intag av frukt och grönsaker var betydligt lägre än rekommendationerna på 500 gram per dag.

– En fördel med det kostmönster som jag såg gav fördelar för att bibehålla muskelmassa och muskelfunktion är att det stämmer väl överens med det allmänna kostbudskapet som redan i dag används för prevention av flertalet sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdom och vissa sorter av cancer.

Behöver veta mer

Det betyder att kost bestående av grönsaker, frukt, fågel, ris och pasta är ett hälsosamt val, enligt Mikael Karlsson.

Men för att få fram mera information kring vilken kost som allra bäst förebygger muskelförtvining behövs det mer forskning.

Jan Arleij
Publicerad 2022-02-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas