EU-valet kan förbättra för demenssjuka
Foto: Colourbox
Nyheter | Satsning

EU-valet kan förbättra för demenssjuka

EU-valet kan innebära förbättringar för demenssjuka i Sverige och Europa. Det hoppas i alla fall Demensförbundet som startar en kampanj.

Jan Arleij
Publicerad 2024-04-10

Målet är att påverka Sveriges EU-parlamentariker att göra demens till en prioriterad fråga.

Kampanjen sker i samarbete med Alzheimer Europe och dess medlemsorganisationer som finns i samtliga EU-länder.

Under de senaste åren har ett antal EU-beslutade åtaganden inom demensområdet inte uppfyllts, menar Demensförbundet och Alzheimer Europé.

Liselotte Björk.

– Det är absolut nödvändigt att beslutsfattare på både europeisk och nationell nivå vidtar åtgärder för att personer med demenssjukdom och deras anhöriga får det stöd de behöver, säger Liselotte Björk, ordförande i Demensförbundet i ett pressmeddelande.

– Det är också viktigt att forskningen får de medel som krävs för att vi ska kunna möta alla de utmaningar som demenssjukdomar innebär för vårt samhälle.

Skriva under

Kampanjen bygger på Helsingforsmanifestet – en lägesbeskrivning när det gäller demens i Europa med specifika krav på EU-kommissionens institutioner och nationella regeringar.

I kampanjen uppmanas samtliga politiker som kandiderar till Europaparlamentet att underteckna ett löfte – ”Dementia Pledge” och lova sitt stöd för prioriteringar av demens inom områdena hälsa, forskning, funktionsrätt och anhörigstöd.

Hittills har tre svenska EU-kandidater nappat: Anna Maria Corazza Bildt (Liberalerna, ALDE), Svante Linusson (Centerpartiet, ALDE) och Jonas Sjöstedt (Vänsterpartiet, PES).

Ska följas upp

Allmänheten får också möjlighet att skriva på en namnlista för att påverka politikerna och driva på demensfrågan på europeisk nivå.

När kampanjen har avslutats kommer Demensförbundet att följa upp de svenska EU-parlamentariker som skrivit under Demenslöftet för att säkerställa att åtagandena omsätts i konkret handling.

Jan Arleij
Publicerad 2024-04-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas