SPF Seniorerna: Ändra grundlagen för att skydda äldre
Nyheter | bedrägerier
Foto: Getty Images

SPF Seniorerna: Ändra grundlagen för att skydda äldre

Seniorer fortsätter att utsättas för brott sedan bedragare hittat uppgifter på söktjänster på nätet. Nu kräver SPF Seniorerna att grundlagen ändras.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-12

– Ändra grundlagen så att seniorers integritet skyddas och för att förebygga brott och mänskligt lidande. Det är min slutsats efter justitieministerns svar på våra förslag att stoppa digitala efterforskningar och integritetskränkningar, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson och fortsätter:

– I dag är det för lätt att ta reda på uppgifter om människors hushållsstatus, ålder, bilinnehav och boende via gratis söktjänster på internet. Kriminella kan på så sätt kartlägga äldre för att kunna begå brott mot dem.

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

SPF Seniorerna har drivit den här frågan länge och kräver en lagändring. Bland annat i ett brev till justitieminister Morgan Johansson (S)

Han hänvisar i ett skriftligt svar till grundlagsskyddet och att det finns redan nu finns bestämmelser i mediegrundlagarna som undantar söktjänster som offentliggör känsliga personuppgifter från mediegrundlagarnas skydd.

Uppgifter om ålder, adress eller hushållsstorlek omfattas dock inte av undantagen i mediegrundlagarna.

Något som Eva Eriksson vänder sig emot.

– Morgan Johansson hänvisar till mediegrundlagarnas skydd för webbplatser med utgivingsbevis. Men detta håller inte. Tryck- och yttrandefriheten syftar till att säkra fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. Flera av dagens söktjänster ägnar sig bara åt att sprida personuppgifter – inte åt att bidra till fri åsiktsbildning.

Senioren har skrivit flera uppmärksammade artiklar om hur offentligt vårt privatliv blivit och hur uppgifter på söktjänster sannolikt använts för att identifiera sårbara äldre. (du kan läsa mer om det här)

Sedan första kvartalet 2020 har nu de två största söktjänsterna, hitta.se och eniro.se, tagit bort ålder på personer över 70 år efter påstötningar från allmänheten med önskan om att åldersuppgifter tas bort.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-12
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas