Statsministern: Myndigheterna måste fråga också de äldsta
Stefan Löfven.
Nyheter | Rättvisa

Statsministern: Myndigheterna måste fråga också de äldsta

Statsminister Stefan Löfven (S) ställer sig bakom SPF Seniorernas krav på att myndigheterna ska låta äldre komma till tals i enkäter och undersökningar.

Jan Arleij
Publicerad 2020-11-06

Också äldre över 80 år måste tillfrågas när myndigheter gör undersökningar i viktiga frågor. Det måste ingå i regeringens direktiv till samtliga myndigheter.

Det kravet framförde SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson och generalsekreterare Peter Sikström till statsminister Stefan Löfven (S) i samband med att regeringens pensionärskommitté sammanträdde på tisdagen (4/11).

Peter Sikström.

– Stefan Löfven svarade att han ansåg att det borde vara en självklarhet att också de äldsta tillfrågas i myndigheternas undersökningar, berättar Peter Sikström.

– Statsministern sa också att det här är något som måste följas upp.

Hopp om förbättring

Senare (5/11) tog Oskar Taxén, politiskt sakkunnig hos socialminister Lena Hallengren kontakt med SPF Seniorerna för att diskutera frågan.

– Vi utgår från att det blir en systematisk förbättring från myndigheternas sida. Det är helt centralt och borde vara fullständigt självklart att man tar in också äldres perspektiv i sina undersökningar, säger Peter Sikström.

– Vi inskärpte detta för statsministern och hans positiva reaktion gör att det känns hoppfullt med en snar förbättring i fortsättningen.

Förståelse

Senioren har tidigare i höstas rapporterat om hur bland annat Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB inte har bett undersökningsföretag som Novus och Kantar Sifo att också fråga människor över 80 år om exempelvis hur man har upplevt pandemin.

”Jag har förståelse för kritiken”, sa MSB-chefen Teresa Palmquist (4/9) som öppnade för att fråga också 80-plussarna i fortsättningen.

En första sådan undersökning kom den 11 oktober, ”Allmänheten över 80 år – tillit, tankar och beteende i coronatid”.

Jan Arleij
Publicerad 2020-11-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas