Nyheter

Stor tänkardag om äldrelivet

Vad vill vi ha ut av vårt äldre liv - drugs eller sex och rockn'roll? Det är frågan för dagen när tidningen Dagens medicin samlar stora delar av tänkareliten till ett heldagsseminarium i Stockholm. SPF är på plats och Veteranen rapporterar direkt på twitter.

Publicerad 2012-09-06

Det kan bli en dag med ny kunskap. Flera forskare är på plats:

  • Miia Kivipelto, professor i neurobiologi vid Karolinska institutet, ger en inblick i den åldrande hjärnans hemligheter.
  • Yngve Gustafson, professor, Umeå universitet, talar under rubriken ”Den goda ålderdomen – blott en dröm?”. Gustafson reder ut om det är fler friska år som väntar, eller ett förlängt lidande?

Kommunernas ansvar

SPF representeras av läkemedelsexperten Lars Nilsson. I en paneldebatt som ser ut som en repris av det framgångsrika seminariet i Almedalen i somras diskuteras ”Äldres läkemedelsanvändning i kommunal regi – sorg eller omsorg?”

Utgångspunkten är Socialstyrelsens skärpta krav för att förbättra läkemedelsbehandlingen hos äldre. Men hur angår det kommunerna? Frågan är aktuell, menar arrangörerna, då många kommuner anser att läkemedel är landstingens ansvar.

I panelen finns dessutom Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm, Eva Nilsson-Bågenholm, regeringens äldresamordnare, Staffan Werme, kommunalråd (FP), Örebro, och ordförande i SKL:s beredning för primärvård och äldreomsorg, Ulla Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Luleå kommu och ordförande i Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och Fredrik Markstedt, revisor, PwC.

Filosofisk synvinkel

Det blir också kulturella infallsvinklar på framtidens äldreliv.

Några av de medverkande från boken ”Vad jag tänker på när jag tänker på livet” (Margareta Strömstedt, Gun-Britt Sundström, Jonas Hassen Khemiri, Martin Lönnebo, Lena Andersson, Morton Narrowe, Christina Jutterström och Barbro Westerholm) kommer i ett samtal att diskutera livet och åldrandet.

Politiker och expertis

Politikerna får utrymme också i en paneldiskussion om äldreomsorgens kvalitet och utveckling. Joakim Larsson (M), äldreborgarråd, Stockholms stad möter Lillemor Husberg, arkitekt, grundare av Vigs ängar, Ystad, Jane Lindell Ljunggren, utbildningsansvarig, Hattstugan i Visby, Margareta Sööder, HR-chef, Carema Care, och Niklas Källberg, forskare vid Handelshögskolan och ansvarig för ett forskningsprojekt om förbättringsarbete i äldreomsorgen.

Jan Arleij

jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas