– Tiotusentals återkallade körkort räcker inte
Nyheter
Foto Colourbox

– Tiotusentals återkallade körkort räcker inte

Transportstyrelsen går till ny offensiv för att fler som drabbats av stroke och demenssjukdom ska sluta köra bil. Allt fler körkort dras in men takten är för låg, skriver myndigheten i en debattartikel.

Publicerad 2014-04-01

Uppåt 55 000 personer får varje år stroke eller blir dementa och antalet medicinska återkallelser av körkort uppgick 2013 till totalt 8 854. Det är en ökning av återkallelser med 23 procent jämfört med 2012.

– Läkare har en skyldighet att anmäla olämpliga förare till oss och det görs i allt större grad, men inte i den takt som vi önskar, skriver Staffan Widlert, generaldirektör för Transportstyrelsen och Lars Englund, chefsläkare på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen i en debattartikel på Brännpunkt i Svenska Dagbladet.

– Stroke och demens är sjukdomar som allvarligt påverkar förmågan att köra bil. Dessutom kan man förlora förmågan att inse sin egen bristande körförmåga. Vi uppmanar nu anhöriga och läkare att förbättra landets trafiksäkerhet genom att hjälpa den som inte kan göra en egen bedömning av sin körförmåga att ställa bilen.

Transportstyrelsen betonar att man ser äldre friska bilförare som säkra bilförare. Men myndigheten ha en diskussion inom läkarkåren.

– Med en allt mer åldrande befolkning där dessa sjukdomar är mest vanliga ökar risken för olyckor och så kallade spökkörningar där föraren hamnar i fel riktning på en motorväg, framhåller Transportstyrelsen i debattartikeln.

I Sverige förs inte statistik över sjukdom i samband med trafikolyckor. Men det finns flera internationella studier.

– Vissa studier visar att 15-20 procent av alla dödsolyckor beror på sjukdom hos föraren, säger Lars Englund i en kommentar till TT.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas