”Tre roliga och lärorika år”
Nyheter | Kongress 2020

”Tre roliga och lärorika år”

I år är det dags att välja ny förbundsstyrelse för SPF Seniorerna. Ordförande Eva Eriksson är föreslagen att sitta kvar i tre år till.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-06-09

–Jag är i alla fall nominerad. Vi får väl se om kongressen vill att jag stannar.

Eva Eriksson har definitivt inte haft långtråkigt de senaste tre åren. Som ordförande för SPF Seniorerna har hon hela tiden ställts inför nya utmaningar.

Har respekt för oss

– Det har varit både spännande och lärorika år. Jag känner mig nöjd med att vi har kunnat lyfta äldrefrågorna på den politiska dagordningen och att vi faktiskt har påverkat beslutsfattarna i flera frågor. Numera upplever jag att man har respekt för oss som organisation och att det mer och mer börjat uppmärksammas att vi också finns, inte bara PRO. Det har varit tre framgångsrika år. Det tycker jag faktiskt.

Här kan du följa kongressen

Kongressen startar Fredag den 12 juni kl 10.00

Du kommer att kunna följa kongressen live via SPF Seniorernas hemsida.

Själva kongressen har delats upp i två delar. Den här första delen är digital och omfattar bland annat personval. Motioner och liknande kommer att behandlas under en senare kongress, förhoppningsvis i höst.

Dölj faktaruta

Ny förståelse

Eva menar att det känns tydligt att debatten kring åldersdiskriminering har fått större uppmärksamhet och tagit en helt annan vändning.

– Man har fått en förståelse för att det handlar om alla områden och inte bara vissa. Att seniorer ska få jobba längre om de vill är bara ett exempel. Det vi inte har lyckats med är åldersgränserna inom vård och omsorg. Det heter fortfarande att människor över 65 har rätt till en ”skälig” levnadsnivå. Vi vill förstås att även seniorer ska ha rätt till en god levnadsnivå. Det borde vara självklart. Men vi fortsätter att kämpa för den frågan och är med och påverkar så mycket vi kan.

En fjärdedel av befolkningen

En sak som bekymrar Eva är att den pågående pandemin gör att 70-plussare plötsligt blivit utpekade som svaga och utsatta.

– Jag hoppas att det inte återigen blir så att man ser på 70+ som en enda stor och grå massa. Jag är lite orolig för att vi i och med pandemin måste jobba med de här frågorna igen. Vi seniorer utgör faktiskt 25 procent av Sveriges befolkning och har massor av kunskap och erfarenhet. Allt det har vi fortfarande kvar i oss och vill dela med oss av. Vi har mycket att ge.

Övriga kandidater till förbundsstyrelsen

Nyval

Nils Ingmar Thorell, 69 år, från Ronneby. Föreslås till ny 2:e vice ordförande.
Distriktsordförande i Blekinge. Har jobbat med samhällsfrågor, både som tjänsteman och politiker. Är idag ordförande i kommunfullmäktige i Ronneby. Aktiv i flera föreningar och har många intressen, som bridge, opera, trädgård.

Ann-Christine Baar, 74 år, från Partille.
Distriktsordförande i Bohusdistriktet. I botten utbildad distriktssköterska, har arbetat som chef i primärvården
i Göteborg under 20 års tid. Samhälls- och äldrepolitiskt intresserad.

Åke Person, 77 år, från Halmstad.
Distriktsordförande i Hallandsdistriktet. Utbildad elingenjör. Engagerad i medicinsk teknik och hjälpmedel och
har ett stort tekniskt kunnande.

Berndt Ericsson, 75 år från Gävle.
Styrelseledamot och utbildningsansvarig i Gästriklandsdistriktet.
Har tidigare arbetat med utbildningsfrågor, bland annat som ämnesråd på Regeringskansliet, samt varit förvaltningschef inom Gävle kommun. Slåss för seniorers rätt till livslångt lärande.

Ann Hedberg

Ann Hedberg Balkå, 69 år från Järfälla.
Vice ordförande i Stockholmsdistriktet. Utbildad sjuksköterska och vårdvetare som arbetat mycket med kvalitetsutveckling inom vård och omsorg. Har varit chef inom SKL kring frågor om hälso- och sjukvård.

Föreslagna till omval

Eva Eriksson, ordförande
Lena Gustafsson, 1e vice ordförande (omval, men ny på den posten)
Monica Ulfhielm
Anders Bergsten
Lars-Åke Karlsson
Mona Wilson
Chatrine Pålsson Ahlgren
Kjell Hansson

Dölj faktaruta

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-06-09
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas