Nyheter

LOV: Regeringen lovar inte följa riksdagens beslut

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) krävdes på svar i Lov-frågan i riksdagen. Men det blev inget konkret besked om vilken politik som är att vänta.

Publicerad 2015-02-23

Det var i torsdags under riksdagens frågestund som Cecilia Widegren (M) – en av paneldeltagarna i SPF Seniorernas seminarium om valfrihet i vården och omsorgen om äldre för ett par veckor sedan – frågade hur regeringen tänker agera framöver.

– Kommer statsrådet att följa riksdagens beslut och avbryta beredningen av frågan? frågade Cecilia Widegren, ledamot i socialutskottet, och syftade på det beslut i riksdagens socialutskott där en majoritet bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna nyligen röstade för en uppmaning till regeringen att inte återkomma till riksdagen i frågan om att avskaffa ett tvingande vårdval i primärvården.

Gabriel Wikström svarade att det fortfarande finns ”frågetecken kring hur LOV fungerar och om det verkligen leder till att vård ges efter behov i hela landet.”

– Vi vet nämligen att LOV i dess nuvarande utformning har stora brister, något som inte minst riksrevisorerna påpekade i höstas. De bristerna kvarstår.

– Exakt hur vi ska gå vidare med frågan – regeringen har ett ansvar för detta – är någonting som vi får återkomma till. Men jag vill understryka att frågan är viktig även i fortsättningen, sa Gabriel Wikström.

Socialutskottets vice ordförande Veronica Palm (S) har tidigare sagt att regeringen inte kommer att gå vidare med att avskaffa det tvingande vårdvalet, men istället inom den stora vinstutredningen – som ska ledas av civilminister Ardalan Shekarabi (S) – utreda möjligheten att avskaffa etableringsfrihet och vinster i LOV.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas