Utlandspensionär? Då är det dags för de årliga levnadsintygen
Foto: Getty Images
Nyheter | pensioner

Utlandspensionär? Då är det dags för de årliga levnadsintygen

Bor du utomlands kan det vara bra att veta att nu skickar Pensionsmyndigheten ut de årliga levnadsintygen till alla som får sin pension utbetald i utlandet. De måste lämnas in för att pensionsutbetalningarna ska fortsätta.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-26

För de flesta sker intygandet automatiskt tack vare ett elektroniskt utbyte med åtta länder. Det berör de personer som får sin pension utbetald till Finland, Norge, Danmark, Island, Tyskland, Polen, USA och Spanien.

I år är det cirka 163 000 personer som måste intyga att de lever för att få fortsatt pensionsutbetalning till utlandet. För en majoritet av dem, cirka 106 000, sker det automatiskt enligt ovan.

Personer i Storbritannien måste intyga själva

De 4 311 personer som bor i Storbritannien måste numera intyga själva eftersom det elektroniska utbytet upphörde med anledning av att Storbritannien lämnade EU.

– Den som får vårt brev och därmed behöver intyga att man lever, gör det enklast på pensionsmyndigheten.se. Där skickar man in levnadsintyget via webbformulär eller via svensk e-legitimation, säger Per Henriksson, verksamhetsutvecklare på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Så här gör man för att lämna ett levnadsintyg.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas