Varannan damernas
Nyheter | Gunilla Lindahl

Varannan damernas

Chefredaktör Gunilla Lindahl skriver följande i senaste numret av Veteranen:

Publicerad 2015-03-04

Det händer att vi lite för sent upptäcker att ett tidningsnummer nästan bara innehåller intervjuer och porträtt av det ena könet. Förra numret var ett riktigt mansnummer där personerna dessutom hade ungefär samma klädsel – svart t-shirt eller uppkavlad rutig skjorta. Därför är det inte mer än rätt att detta nummer domineras av kvinnor, inte minst med tanke på att vi snart firar den Internationella kvinnodagen.
Yvonne Hirdman är en av landets främsta forskare inom kvinnohistoria. I mitten av mars kommer boken Medan jag var ung där hon berättar om sitt liv. Det blir nog färgstark läsning om man får tro Kurt Mälarstedts intervju med henne i Veteranen nr 2.
Fler starka kvinnor som du möter i det nya numret av tidningen: Birgitta Borg som leder SPF Seniorernas ålderism-program, Ann Petrén som spelar majorskan i Selma Lagerlöfs Gösta Berglings saga och Astrid Lindgren som uppmärksammas stort i böcker, dokumentär och utställning.
Den vanligaste dödsorsaken hos kvinnor är hjärt- och kärlsjukdomar men det forskas för lite på kvinnohjärtan. Det vill 1,6 miljonerklubben ändra på i sin kampanj Women in Red. Läs om kvinnlig hjärtsvikt.

För fjärde året har Veteranens läsare röstat fram Årets Senior. Nu kan vi presentera vinnaren: stjärnkocken Leif Mannerström! I många år har han stridit för att äldre ska serveras mat som lagas med kärlek. När geriatrikprofessor Yngve Gustafson (Årets Senior 2013) presenterade siffror på att så många som 15 000 gamla inom äldrevården riskerar att dö av undernäring och svält, brast det för Leif: »Det är rent ut sagt för djävligt att våra äldre får så dålig mat«. Hans starka engagemang belönas av läsarna. Så grattis till hederstiteln Årets Senior 2014, Leif!

Varje år skadas minst 20 000 av fall på snö och is. För några veckor sedan blev jag en av dem. Jag var ute och gick med hunden på en osandad landsväg. Den vita nysnön dolde en isfläck och trots mina dubbade skor, gjorde jag en bakåtvolt och landade på ena låret.
För att utesluta benbrott tog jag mig till akuten och mötte flera andra »fall«. En man som väntade middagsgäster hade gått ut för att salta villastigen, halkat och tagit emot sig med högerhanden. Hur det gick för honom vet jag inte men själv fick jag grönt kort – kraftig sträckning och muskelbristning men inga skelettskador.
Många äldre med dålig balans fasar för att ta sig ut överhuvudtaget. Därför är det bra att NTF och SPF Seniorerna driver på för att väghållningen för fotgängare ska förbättras.
Gå försiktigt därute!

Gunilla Lindahl, Chefredaktör Veteranen

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas