Liten seger – men långt kvar
Redaktionen | Ordförande
Foto: Tomas Södergren

Liten seger – men långt kvar

Publicerad 2015-06-11

För några veckor sedan fattade Pensionsgruppen beslut om en utsmetning över flera år av bromsens effekter. Vi fick en liten seger genom att beslutet inte genomförs förrän 2017. Den fördröjningen innebär att den allmänna pensionen 2016 kommer att höjas med 4,7 procent. Den högsta höjningen någonsin i pensionssystemets historia.

Men – det hade varit ännu bättre om gruppen i stället hade vågat ta beslutet att utvärdera hela pensionssystemet. Det har nu gått drygt 20 år sedan riksdagen tog det första principiella beslutet och ingen utvärdering har gjorts för att se om systemet levererar i enlighet med de principer som låg till grund för beslutet. Nu skjuter man istället hela frågan framför sig ytterligare ett antal år. Pensionssystemet är underfinansierat och pensionerna följer inte löneutvecklingen. Hur många gånger ska det behöva upprepas innan det tar skruv? Tråkigt att dagens riksdagspolitiker inte vågar ta i denna för två miljoner seniorer så viktiga fråga.

Den här gången hade jag tänkt skriva om mat som en sommarhälsning. Ska just till att röka några sikar från Vänern, uppdragna lite tidigare i vår av maken. Röken är laddad och snart sprider sig rökdoften över trädgården. I kväll ska vi njuta av nyrökt sik, äggröra och grönsaker med ett glas torrt vitt vin. Att känna doften och smaken, att se färgerna är viktiga för att vi ska uppleva måltiden som den viktiga del av vårt liv som den är.

Flera av våra distrikt gör stora insatser för att kontrollera standarden på maten på våra äldreboende. En väldigt viktig insats! Rapporterna visar att det på många boenden finns mycket som kan göras bättre för att de äldre verkligen ska få uppleva en god och smakrik måltid. Till det positiva hör att personalen på många boenden visat beredskap att försöka förbättra maten och upplevelsen av måltiden. Tänk om det kunde bli mer regel än undantag att tillagningen av maten gjordes på äldreboenden istället för i centralkök långt bort.

Störst är problemet för den senior som får ett antal plastade lådor levererade varje vecka för uppvärmning i mikron. Många är vittnesbörden om att maten inte smakar något och ser ungefär likadan ut oavsett vad det står på lådan. Inte svårt att förstå att många äldre då i sin ensamhet inte har någon matlust. En utmaning för de kommunala pensionärsråden är att hitta fungerande lösningar i den egna kommunen.

Det är fantastiskt roligt att ta del av den fina verksamhet som bedrivs ute i våra föreningar, aktiviteter som bryter ensamheten för många och skapar gemenskap. Jag är glad och stolt över förmånen att leda en organisation som betyder så mycket för så många. Var ni än verkar bland våra drygt 820 föreningar runt om i landet – tack för ert engagemang och arbete!
En varm, skön och vilsam sommar önskar jag er alla!

Christina Rogestam
Ordförande i SPF seniorerna

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas