Redaktionen | Chefredaktören

Vi är inga rundningsmärken!

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-10-06

Det må vara en sliten klyscha men tål att upprepas ”Man är aldrig för gammal!” Det gäller att fortsätta att göra sådant man tycker är roligt och mår bra av, säger geropsykologen Birgitta Ingridsdotter till Seniorens Ulrika Palmcrantz. Läs mer om hur du ska tänka för att åldras lyckligt i nya numret av tidningen.

Det måste avspegla sig att över 25 procent av väljarna är pensionärer!

Jan Malmsjö, 85 år, berättar för vår utsände Kurt Mälarstedt att han har levt ett rikt liv och att han nu funderar på att dra sig tillbaka efter rollen i Beckets Krapps sista band på Dramaten. Det är underbart att läsa hur han såg sin stora idol Lars Hanson göra samma roll 1964: ”Han var ju nästan 80 år och hade lite svårt med minnet…Men för mig spelade det ingen roll. Lars Hansson. Denne kraftkarl!” För tolv år sedan såg han även sin ”extrafar” Erland Josephson i samma roll. Cirklar sluts.

Ålder har inte någon betydelse bara man har viljan och hälsan. Barbro Westerholm, 84, har bestämt sig för att kandidera till ytterligare en mandatperiod i Sveriges riksdag. Men hon var noga med att först få förtroendet innan hon tog beslutet.
Vår reporter Jan Arleij har frågat hur många övriga 65-plussare i riksdagen som kan tänka sig att ställa upp i nästa val. Av 22 ledamöter är det bara åtta som vill fortsätta, övriga hoppar av. Nu förväntar vi oss att partierna vaskar fram fler seniora representanter. Det måste avspegla sig att över 25 procent av väljarna är pensionärer!

Med ett år kvar till valet har partierna börjat bjuda över varandra för att försäkra sig om seniorernas röster. På Nyhetssidorna berättar vi om regeringens föreslagna skattelättnader och höjda bostadstillägg.

Satir är också ett väl beprövat vapen mot oförståelse och enfald

Många seniorer vittnar om att de känner sig förminskade av yngre generationer som bara ser dem som skröpliga rundningsmärken. I Kerstin Perssons novell Ett optiskt fenomen möter vi en äldre kvinna som använder humorn som vapen när andra försöker sätta sig på henne. Läs novellen som fick ett delat tredjepris i vår novelltävling här (direktlänk till novellen)
Satir är också ett väl beprövat vapen mot oförståelse och enfald. Författaren PC Jersild svingar vilt mot äldrevården i nya boken Tivoli. En intervju med honom hittar du i nya numret.

Alla klarar inte att själva ta för sig men kanske har en vän eller anhörig till hjälp. En historia som gripit mig handlar om textilkonstnärinnan Joy Zandén som gav upp sin karriär när hon misslyckades att saluföra sina mönster på 1960-talet. Först 94 år gammal, strax före sin död, fick hon uppleva att hennes mönster kom i produktion för första gången tack vare dottern, skådespelaren Jessica Zandéns, ihärdiga arbete. Se Joys vackra mönster i tidningen.

Det är aldrig för sent…

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-10-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas