Den här salladen går att variera utifrån vilka grönsaker du har hemma och vad som är i säsong. Använd dina favoriter!
4 portioner
1 knippe små betor av valfri sort
1 knippe späda morötter
100 g sockerärtor
100 g vaxbönor
100 g brytbönor
200 g blomkål
salt
3 dl vispgrädde
2 msk grovkornig
dijonsenap
salt och svartpeppar
1 knippe gräslök, finhackad
1 knippe dill
Gör så här:
- Skär av blasten på betorna och koka i saltat vatten tills de precis är klara men fortfarande har en kärna i mitten. Låt svalna något, gnugga av skalet och dela sedan betorna.
- Tvätta, skrubba och skär morötterna i slantar. Ansa och dela sockerärtor och bönor. Dela blomkålen i buketter.
- Koka upp vatten och salta rikligt. Låt grönsakerna få ett snabbt uppkok i vattnet så att de är färdiga men fortfarande krispiga.
- Kyl ner snabbt, gärna i isvatten, så att kokningen avstannar.
- Koka under tiden ihop grädden tills två tredjedelar återstår.
- Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar.
- Blanda ner grönsakerna i senapsgrädden och låt dem bli varma igen. Ta av kastrullen från värmen, rör ner gräslök och toppa med fina dillvippor vid servering.
- Servera gärna tillsammans med stekt fläsk eller fisk.
Recept: Fredrik Eriksson