Gräddkokta sommarprimörer
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Mat | Recept

Gräddkokta sommarprimörer

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-06-17

Den här salladen går att variera utifrån vilka grönsaker du har hemma och vad som är i säsong. Använd dina favoriter!

4 portioner
1 knippe små betor av valfri sort
1 knippe späda morötter
100 g sockerärtor
100 g vaxbönor
100 g brytbönor
200 g blomkål
salt
3 dl vispgrädde
2 msk grovkornig
dijonsenap
salt och svartpeppar
1 knippe gräslök, finhackad
1 knippe dill

Gör så här:

  1. Skär av blasten på betorna och koka i saltat vatten tills de precis är klara men fortfarande har en kärna i mitten. Låt svalna något, gnugga av skalet och dela sedan betorna.
  2. Tvätta, skrubba och skär morötterna i slantar. Ansa och dela sockerärtor och bönor. Dela blomkålen i buketter.
  3. Koka upp vatten och salta rikligt. Låt grönsakerna få ett snabbt uppkok i vattnet så att de är färdiga men fortfarande krispiga.
  4. Kyl ner snabbt, gärna i isvatten, så att kokningen avstannar.
  5. Koka under tiden ihop grädden tills två tredjedelar återstår.
  6. Tillsätt senap och smaka av med salt och peppar.
  7. Blanda ner grönsakerna i senapsgrädden och låt dem bli varma igen. Ta av kastrullen från värmen, rör ner gräslök och toppa med fina dillvippor vid servering.
  8. Servera gärna tillsammans med stekt fläsk eller fisk.

Recept: Fredrik Eriksson

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-06-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas