Träna din hållning med Sofia Åhman
Foto: Samuel Pettersson
Hälsa | Träna | träna med sofia

Träna din hållning med Sofia Åhman

Har din hållning blivit sämre? Har axlarna åkt fram och ryggen blivit krum? Det är inte alls ovanligt, men här kommer lite tips som gör att du kan få en lite stoltare hållning och bli mindre stel.

Sofia Åhman
Publicerad 2023-05-23

Det absolut viktigaste är att undvika långvarigt stillasittande. Vi blir stela och svaga av att sitta still så försök att få in lite rörelse varje timme. Tänk igenom dagen, när blir du sittande? På kvällen framför teven? Hur kan du göra för att komma ihåg att ta en rörelsepaus och få igång blodcirkulationen? Ställa äggklockan? Resa dig när det är reklam? Eller lämna kaffekannan i köket så att du måste gå dit och hämta nytt kaffe?

Ibland måste man ju sitta still en längre stund och då undrar man kanske hur man ska göra för att inte bli stel och få ont. Många av oss har sett bilder på någon som sitter med spikrak rygg och knäna i 90 grader och visar den korrekta sittställningen, men den bästa sittställningen är din nästa ställning.

Det gäller alltså att inte sitta stilla i en och samma position utan byta ställning så fort du börjar känna dig stel. Kan du ta en rörelsepaus och göra några motrörelser är det förstås ännu bättre! Med motrörelser menar jag till exempel att om du suttit framåtlutad, lutar du dig bakåt osv.

Men det allra effektivaste för en bra hållning är att röra på sig så mycket som möjligt i vardagen. All fysisk aktivitet är bra, styrketräning är fantastiskt för hållningen.

Här kommer tre nyttiga övningar som stärker och ökar rörligheten i bröstryggen och nacken. Kör dem gärna som en rörelsepaus!

Sofia Åhman är Seniorens träningsexpert, utbildad idrottslärare vid GIH och vidareutbildad som personlig tränare för seniora kroppar. Samt känd från TV.

Så här gör du övningarna

1 Väggänglar: Ställ dig med ryggen mot väggen. Böj på benen och spänn magen. Placera handryggarna mot väggen med raka armar och för dem längs väggen ovanför huvudet. Gå så långt upp du kan utan att börja svanka. Sänk armarna på väg ner. Gör 5–8 repetitioner i lugnt tempo. (Har du ingen bra vägg eller tycker att övningen är för utmanande kan du ligga på golvet och göra den.)  

2 Y-lyft: Sitt på en stol och fäll fram ryggen så att magen vilar mot låren. Lyft raka armar så högt du kan så att du bildar ett Y. Pressa ihop skulderbladen. Sänk armarna och upprepa 8 gånger.

3 Pressa bak huvudet: Stå mot en vägg eller dörr, pressa bakhuvudet mot väggen. Tänk att du ska få dubbelhaka! Håll några andetag och känn hur det sträcker i nacken. Slappna av och upprepa 8 gånger.

Här kan du se tv-klipp när Sofia gör övningarna

Här är samlingssidan med Sofia Åhmans alla övningar – med tv-klipp också

Sofia Åhman
Publicerad 2023-05-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas