Senioren https://www.senioren.se/ En medlemstidning från SPF Seniorerna Sat, 27 Apr 2024 06:15:41 +0000 sv-SE hourly 1 Min bästa sexuella relation https://www.senioren.se/expert/min-basta-sexuella-relation/ Thu, 25 Apr 2024 08:21:01 +0000 https://www.senioren.se/?post_type=expert&p=259163 Jag har fyllt 90. Känner fortfarande ofta det lockande pirret ”därnere”. Lever själv (obs inte ensam) med min katt. Min man dog för över 10 år sedan. Jag är inte intresserad av att ha någon mer man i mitt liv. Vad gör jag då när andan faller på? Jo, jag plockar fram min lilla fina kompis, klitoristimuleraren. Och den gör mig aldrig besviken. Jag har nog inte haft en så bra sexuell relation förut i hela mitt liv. /Pantertanten

Malena svarar: Det delar du med många andra silverkvinnor. En studie som sajten match.com lät göra 2018 med 5 000 amerikanska deltagare visade att den optimala åldern för kvinnor att uppleva bra sex var 66 år. 86 procent i den äldre gruppen rapporterade att de haft mycket fina sexupplevelser den senaste månaden med fler och bättre orgasmer jämfört med när de var yngre.
Forskning visar att äldre kvinnor får fler och bättre orgasmer. Det tillskriver man den explosion av sexleksaker som skett de senaste åren. Det är lättare att hålla igång sin sexuella hälsa tack vare dem.

Fråga! Malena Ivarsson är socionom och sexolog.
Skriv till experten@senioren.se eller skicka ett brev till
»Fråga Malena«, Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm

Läs också: Vuxna barn – huliganer!

Läs också: Ensamheten är förfärlig

Läs också: Jag tänker inte kompromissa längre

Läs också: Ska jag låtsas som ingenting?

Läs också: Är 70 det nya 50 även i sex?

Läs också: Drabbas minnet av östrogenbehandling?

Läs också: Jag vill inte flytta ihop

Läs också: Är jag en hemsk människa?

Läs också: Är jag inte bra nog för hans barn?

Läs också: Får man stroke av orgasm?

Läs också: Min dotter dricker för mycket

Läs också: Hur kan jag få testosteron?

Läs också: Vi har inte sex – och är nöjda med det

Läs också: Tips för nya vänner

Läs också: Det blev som förr igen

Läs också: Viagra för hälsans skull?

Läs också: Jag är ingen att räkna med

Läs också: Sexhjälp med pacemaker?

Läs också: Varför ska man raka sig?

Läs också: Jag känner mig också övergiven

Läs också: Jag känner mig utanför

Läs också: Han har lämnat mig

Läs också: Hur ska jag träffa någon?

Läs också: Testosteron för kvinnor

Läs också: Ensam och fattig

Läs också: Nu är jag själv – och telefonen tyst

Läs också: Rätt kläder för en dejt?

Läs också: Nu är det slutdansat…

Läs också: Tänk alla kvinnor som aldrig får orgasm

Läs också: Jag har aldrig haft orgasm

Läs också: Första orgasmen vid 80

]]>
Isbrytarsafari i Norrbotten https://www.senioren.se/leva-uppleva/isbrytarsafari-i-norrbotten/ Fri, 26 Apr 2024 09:23:50 +0000 https://www.senioren.se/?p=259189 – Vi sa till varandra att det här lär vi inte få chansen att göra om mer, säger Zandra Nordin, ordförande i SPF Seniorerna Häggen Piteå och en av dem som hoppade i vattnet med överlevnadsdräkt på efter att isbrytaren gjort i ordning en egen vak åt deltagarna.
– Man flöt som en kork.
Med bara två dagars varsel kom erbjudandet om att få åka med isbrytaren Arctic Explorer som brukar bryter isränna i Piteälven. En av medlemmarna är en av ägarna i företaget som äger båten.
– När vi fick frågan var det snabba ryck. Vi bjöd även in systerföreningen Rönnen, säger Zandra Nordin.
Hela 70 medlemmar nappade på erbjudandet och då kunde alla som ville följa med eftersom maxgränsen var 80 personer.
– Det var en kanondag, sol och ingen vind. Vi var ute i två timmar och fick se när båten bröt upp isen som vid tillfället var 50 centimeter djup.

En annan minnesvärd upplevelse i vinter var utflykten till vindkraftparken några mil inåt landet som de båda föreningarna gjorde tillsammans.
– Det var häftigt att få se den på så nära håll. Vi såg vingar som låg på marken och fick se hur det ser ut invändigt. Vi fick väldigt bra information av de som tog hand om oss där också.
Just företagsbesök vill föreningen satsa mer på. Inte minst för att försöka locka fler män att göra saker.
– Vi har med i verksamhetsplanen för 2024 att försöka aktivera fler män.

]]>
Uthålligt arbete mot ensamhet ger pris https://www.senioren.se/nyheter/uthalligt-arbete-mot-ensamhet-ger-pris/ Fri, 26 Apr 2024 01:38:00 +0000 https://www.senioren.se/?p=259083 Kjell Lindström kommer att ta emot Ribbingska minnesfondens äldrepris på 100 000 kronor ur landshövding Anneli Hulthéns hand.

Platsen blir anrika Piratensalen i Grand hotell i Lund i samband med den så kallade Äldreprisdagen.

– Det känns jätteroligt, och det betyder att vårt projekt får nationell uppmärksamhet vilket är mycket glädjande.

Det är det treåriga projektet ”Minska ofrivillig ensamhet hos äldre” som vunnit juryns gillande. Kjell Lindström har varit projektledare.

Stärker varandra

Den exakta motiveringen får vi veta den 20 maj, men kanske hamnar den nära den nominering som Anneli Forsgren skickat till minnesfonden och som bland annat lyder så här:

”Kjell har utan en enda betald timma och med stort engagemang med många andra helt ideellt skapat följande för att de såg ett stort problem i ”folksjukdomen” ensamhet hos äldre: Arbetet fokuseras på att minska ofrivillig ensamhet. Genom att vara medmänniska så skapas meningsfulla möten, både för den som får besök och den som besöker. På så sätt stärker invånarna varandras hälsa./…/ Värdefull kunskap om våra äldsta invånare och vad som är viktigt för dem togs fram genom intervjuer med över tvåhundra 90-åringar i länet. Det bildade en viktig kunskapsbas i det fortsatta arbetet för civilsamhället att utveckla både utbud och sin roll.”

Äldreprisdagen 20 maj

Arrangeras av Ribbingska minnesfonden. Förutom Kjell Lindströms framträdande där han ska berätta om projektets genomförande och resultat talar professor Sölve Elmståhl vid Lunds universitet på temat ”Det goda åldrandet, men för vem?” och professor emeritus Roland Kadefors vid Göteborgs universitet under rubriken ”Vi är inte bäst i klassen! Seniorpolitik i Sverige, Norge och Tyskland”.

Dölj faktaruta

Anneli Forsgren har varit delaktig i projektet genom sitt arbete på Kommunal utveckling inom Region Jönköping. Hon ansvarar för länssamordning inom området social välfärd och hälso- och sjukvård för Jönköpings läns 13 kommuner.

– Seniorfrågor och äldreomsorg finns därmed på mitt ansvar, och det har varit en ära och stor glädje att få ingå i projektets styrgrupp.

Anneli Forsgren. Foto: Ninna Ekstrand

Genom de nätverk man har i länets kommuner har man hjälpt till att skapa kontakter och ingångar för projektet i exempelvis hemtjänst och särskilda boenden och träffpunkter. Allt för att nå så många som möjligt.

– Jag är övertygad om att projektet kommer innebära skillnad, säger Anneli Forsgren. Det är win-win. För det är väl det djupaste behovet hos oss alla – att få vara viktig, värdefull och betyda något för någon annan. Oavsett om jag är den som besöker eller den som tar emot besöket.

Så når man ensamma

Genom att organisera lokala projektgrupper i länets 13 kommuner har man utvecklat ett sätt att hitta och komma i kontakt med ofrivilligt ensamma äldre.
Bland annat genom anhöriga och via vården, men också med hjälp av broschyrer på bibliotek och information som man skickat hem till 170 000 brevlådor vid fyra tillfällen.
Om vårdpersonal har märkt att någon de ska skicka hem verkar ensam har de kunnat initiera en kontakt.

Dölj faktaruta

Ungefär 2-3 000 pensionärer i Jönköpings län lever i oönskad ensamhet, enligt en uppskattning som Socialstyrelsen gjort.

– Vi har märkt att det finns personer som inte kommer även om de blir inbjudna för de mår dåligt och har dåligt självförtroende, de vill inte gå ensamma. De blir sittande hemma, säger Kjell Lindström.

Han pekar på flera orsaker till hur den oönskade ensamheten kan uppstå. Barnen flyttar till andra städer, man tappar kontakten med gamla arbetskamrater. Med tiden går vänner bort.

Pandemin

Projektet startade 1 september 2020 och har pågått tre år. Tanken var från början att försöka komma i kontakt och erbjuda hjälp till 500-1 000 personer.

– På grund av pandemin har vi fått ta time out under två perioder. Men vi har ändå nått cirka 500 ofrivilligt ensamma äldre och fått i gång projektgrupper i elva av regionens tretton kommuner. Det är vi ganska nöjda med, säger Kjell Lindström.

Kjell Lindström. Foto: Kajsa Juslin

Pandemin bromsade alltså projektet, men puffade det också framåt, tror Kjell Lindström.

– Hela samhället började diskutera äldres utsatthet för ofrivillig ensamhet på ett nytt sätt. Kanske kunde fler identifiera sig eftersom vi alla i någon mening tvingades hantera en egen ofrivillig ensamhet i och med nedstängningar, besöksförbud och allt sådant negativt som pandemin förde med sig.

Mer om projektet

De flesta äldre som har ingått i projektet var runt 85 år och äldre.
Bakom projektet står SPF Seniorerna, Pensionärernas riksorganisation (PRO), Riksförbundet pensionärsgemenskap (RPG) och SKPF Pensionärerna.
Projektet har finansierats av Allmänna arvsfonden med ett stöd på cirka 2,2 miljoner kronor under tre år.
I ledningsgruppen har suttit representanter från de fyra pensionärsorganisationerna, kommunerna och regionen.

Dölj faktaruta

Ribbingska Minnesfonden

Finansierar forsknings- och utvecklingsprojekt inom äldrevården med målsättning att sprida forskningsresultat till allmänhet, organisationer, politiker och andra beslutsfattare inom privat och offentlig sektor som berörs av äldres problematik.
Fondens äldrepris instiftades 1986 och delas årligen ut till en person som har gjort betydande insatser för att förbättra äldres livsvillkor i samhället.
Det är Lunds universitets medicinska fakultet som har inrättat Maria och Seved Ribbings professur i äldrevård och gerontologi. Professuren innehas sedan 2005 av Susanne Iwarsson.
1902 startade Maria Ribbing Sveriges första hem för äldre.

Dölj faktaruta
]]>
Nytt hopp om höjda pensioner https://www.senioren.se/ekonomi-pension/nytt-hopp-om-hojda-pensioner/ Thu, 25 Apr 2024 11:34:25 +0000 https://www.senioren.se/?p=258911 De efterlängtade beskeden kom på en pressträff i riksdagshuset den 28 februari, ett datum som skriver svensk pensionshistoria.
Vid podiet stod representanter för den omskapade Pensionsgruppen, nu bestående av företrädare från riksdagens samtliga åtta partier, och nu beredda att gemensamt försöka ta pensionsfrågan framåt.
– Det är en stor och unik styrka att samtliga partier i riksdagen kan leverera på överenskommelsen från 2017, underströk äldre- och socialförsäkringsminister tillika Pensionsgruppens ordförande Anna Tenje (M) syftandes på den tidigare uppgörelsen från 2017 om att åstadkomma långsiktigt höjda och trygga pensioner.

Två utredningar kan därmed gå i gång.
* En statlig som får ett år på sig att göra en översyn av pensionsavgifterna
i det allmänna pensionssystemet.
* En arbetsgrupp inom regeringskansliet som under nio månader ska utreda hur överskottet i pensionssystemet kan hanteras.
SPF Seniorerna har länge argumenterat för att pensionsavgiften ska höjas.
Därför välkomnar förbundsordförande Eva Eriksson att politikerna äntligen agerar:
– Det är helt grundläggande för systemets legitimitet att det lönar sig att arbeta ihop sin pension, och det gör det dessvärre inte idag.
– Detta måste förändras och jag utgår ifrån att det också är målet med översynerna att vi inte bara i teorin utan också i plånboken ska ha ett pensionssystem som baseras på arbetsinsatser snarare än att vara ett bidragssystem.

Men beskedet om de båda utredningarna är trots allt bara en delseger. Det återstår att se om partierna kommer att nå hela vägen fram till ett beslut om en höjning av avgiften:
– Vi är överens om att göra en översyn av avgifterna och om de ligger på rätt nivå. Huruvida de ska höjas eller sänkas blir en senare fråga, säger Anna Tenje.
Även när det gäller gasen vill Anna Tenje ha stort svängrum. Hennes besked är att utredningen först ska göras – och därefter kan ledamöterna i Pensionsgruppen börja diskutera hur gasen ska hanteras.

Det är nu helt avgörande att politikerna inte stannar vid enstaka och separata utredningar, understryker Eva Eriksson.
– Pensionssystemet måste ses över i sin helhet och det måste kunna anpassas i takt med samhällsförändringar inom arbetsmarknad, trygghetssystem, bostadsmarknad och välfärdsystem.

Urstarkt system – men svaga pensioner

Pensionssystemet står starkt – i dagsläget är tillgångarna i systemet 13 procent högre än skulderna. Eller uttryckt i kronor: 1 300 miljarder.
Men pensionerna är ändå ofta svaga. Därför överväger politikerna att aktivera den så kallade gasen med uppgift att omvandla en del av systemets överskott till högre pensioner.
Överskottet att eventuellt dela ut är dock inte alla 1 300 miljarder utan 300 miljarder.
Sedan pensionssystemet sjösattes finns en broms som slår till i dåliga tider för att skydda systemet från att hamna på minus. Det inträffade också 2010, 2011 och 2014. Precis som bromsen slår till i dåliga tider så är det också rimligt med en gas för goda tider. Om detta är nu Pensionsgruppen enig.
En poäng med gasen är att den skulle kunna bli ett verktyg för att återupprätta åtminstone en del av det så kallade respektavståndet.

Dölj faktaruta
]]>
Covid-19: Ministern och myndigheten varnar äldre https://www.senioren.se/nyheter/covid-19-ministern-och-myndigheten-varnar-aldre/ Thu, 25 Apr 2024 01:29:00 +0000 https://www.senioren.se/?p=259169 Under våren 2024 erbjuds påfyllnadsdos med vaccin mot covid-19 till alla personer 80 år och äldre, och till personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser.

Den nationella vaccinationsinsatsen har pågått sedan början av april, men trots det har bara ungefär 30 procent av alla personer som är 80 år och äldre i landet vaccinerat sig.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) är bekymrad över den siffran.

– Risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 ökar med åldern och vaccinets skydd avtar dessutom snabbare hos äldre. Därför behöver äldre personer fylla på vaccinet två gånger per år för att ha ett starkt skydd under hela året, säger Anna Tenje till Senioren.

Under de senaste veckorna har smittspridningen av covid-19 avtagit. Kan det vara en förklaring?

– Det är ändå viktigt att de som rekommenderas vaccin tar det. Genom att ta en påfyllnadsdos nu har dessa grupper ett fortsatt skydd under sommaren och i samband med en eventuell tidig hösttopp, innan det är dags att fylla på med vaccin igen inför vintersäsongen.

Men varför tror du att bara 30 procent har vaccinerat sig hittills?

– Det har inte dragits några slutsatser än om varför det ser ut så här men vi kan konstatera att där det har gjorts riktade insatser till personer som rekommenderas vaccin är täckningsgraden högre. Till exempel när målgruppen fått personliga kallelser till vaccination och där tillgängligheten varit hög. Och när det har gått att boka tider för vaccination och då inte enbart digitalt så har fler vaccinerat sig.

Anna Tenje.

Anna Tenje konstaterar att under den gemensamma vaccinationskampanjen som genomfördes i höstas där man vid ett och samma tillfälle kunde få vaccin mot både influensa och covid-19 blev vaccinationstäckningen bland personer 80 år och äldre över 77 procent, vilket var betydligt högre än i många andra europeiska länder.

– Nu hoppas jag att fler personer tar vaccinet för att öka skyddet.

”Kan leda till döden”

Också Folkhälsomyndigheten försöker nå ut med samma budskap som Anna Tenje.

– Vi vill verkligen poängtera nyttan med att ta vaccindosen mot covid-19 som erbjuds nu i vår. De som tog förra årets vårdos visade sig ha en markant lägre risk att hamna på sjukhus under sensommaren och hösten, säger statsepidemiologen Magnus Gisslén i ett pressmeddelande.

Magnus Gisslén.

80-plussarna och 65-plussare med omsorgsinsatser är extra känsliga och behöver fylla på sin vaccination två gånger om året för att bibehålla sitt skydd mot allvarlig sjukdom och död, understryker Folkhälsomyndigheten.

– Covid-19 orsakar fortsatt allvarlig sjukdom, och kan i värsta fall leda till döden. Därför rekommenderas personer som tillhör riskgrupp att vaccinera sig, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

]]>
Håll koll på dina piller https://www.senioren.se/halsa-medicin/medicin/hall-koll-pa-dina-piller/ Wed, 24 Apr 2024 10:23:07 +0000 https://www.senioren.se/?p=258906 Det är Socialstyrelsen som varje år tar fram en uppdaterad förteckning över läkemedel med särskilt hög risk för biverkningar hos seniorer.
För den som ändå använder läkemedel från listan finns några viktiga saker att tänka på:
* Preparaten bör endast användas om det finns särskilda skäl för det.
* Det ska finnas en välgrundad och aktuell orsak att använda läkemedlet och läkaren ska ha bedömt att den förväntade nyttan med läkemedlet står i rimlig proportion till riskerna.
* Behandlingen bör följas upp och omprövas regelbundet med täta intervaller.
– Listan ska inte ses som ett förbud. Men om man ordineras ett läkemedel från den ska man vara medveten om att det finns vissa risker och att nyttan alltså enligt läkarens bedömning måste överväga riskerna, säger Johan Fastbom som är professor i geriatrisk farmakologi vid Karolinska institutet och medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen.
Att listan förtjänar stor uppmärksamhet visar det faktum att cirka 35 000 seniorer läggs in på sjukhus på grund av tillstånd helt eller delvis orsakade av läkemedels-
biverkningar. Varje år.
Cirka 60 procent av dessa sjukhusinläggningar är möjliga att förebygga, enligt Socialstyrelsens rapport Läkemedelsorsakad sjuklighet hos äldre – kartläggning och förslag till åtgärder.
Hur ska man då som patient agera om ens läkare skriver ut ett läkemedel från listan?
– Första frågan bör vara om jag verkligen behöver en sådan läkemedelsbehandling och i så fall för vad, säger Johan Fastbom.
– Sedan bör man fråga om det finns ett annat motsvarande läkemedel som inte är med på listan. Om det gör det bör man be att få det läkemedlet utskrivet i stället.
I vilken utsträckning skulle vården oftare kunna göra detta av sig själv, alltså skriva ut ett motsvarande läkemedel som inte finns på listan?
– För vissa av dessa läkemedel finns det bra alternativ, medan de är svårare att finna för andra. Det är svårt för mig att uppskatta hur ofta det är möjligt, eftersom våra hälsodataregister inte innehåller några mer detaljerade uppgifter om orsak till behandlingen, behandlingens effekt och så vidare.
Enligt Johan Fastbom användes läkemedel som bör undvikas till seniorer av 6,6 procent av landets cirka 2,2 miljoner 65-plussare vid den årliga mätningen den 31 december 2022. Det innebär ungefär 145 000 personer.

Här är hela listan

Här hittar du Socialstyrelsens förteckning över läkemedel som bör undvikas till seniorer. Undrar du över dina läkemedel ska du kontakta din förskrivande läkare för mer information.

Långverkande bensodiazepiner
Är lugnande och sömngivande läkemedel
Diazemuls
Diazepam
Nitrazepam
Stesolid

Tramadol
Mot smärta
Dolatramyl
Gemadol
Nobligan
Tiparol
Tradolan
Tramadol

Propiomazin
Används vid sömnbesvär
Propavan
Propiomazin

Kodein
Mot smärta
Altermol
Citodon
Kodein
Panocod
Paracetamol med kodein
Treo Comp

Glibenklamid
Ett diabetesmedel
Daonil
Glibenklamid

Läkemedel med antikolinerga effekter
Används till exempel vid urininkontinens, som lugnande medel och i vissa preparat mot smärta.
Akineton
Alimemazin
Amitriptylin
Anafranil
Atarax
Atropin
Antikolinerga (forts.)
Buscopan
Calma
Clozapine
Detrusitol
Ditropan
Egazil
Emselex
Fesoterodine
Froidir
Glykopyrroniumbromid
Hydroxizin
Hydroxyzine
Kentera
Ketogan
Klomipramin
Leponex
Lergigan
Levomepromazine
Metylskopolamin
Morfin-Skopolamin
Norflex
Norgesic
Nozinan
Oxikodon-hyoscin
Oxybutynin
Pargitan
Postafen
Proklorperazin
Prometazin
Robinul
Rybrila
Saroten
Scopoderm
Sensaval
Sialanar
Solifenacin
Spasmofen
Tavegyl
Theralen
Tolterodin
TOVIAZ
Truxal
Vesicare

Dölj faktaruta
]]>
Vårdföretagarnas replik om upphandling https://www.senioren.se/asikter/tyck/vardforetagarnas-replik-om-upphandling/ Wed, 24 Apr 2024 12:48:29 +0000 https://www.senioren.se/?p=259165 Det är på något sätt förväntat att Marina Johansson (S), ordförande för äldre- samt vård- och omsorgsnämnden i Göteborg, går till frontalangrepp mot Vårdföretagarna för att vi utmanat kommunens direktupphandling av äldreboendeplatser av Tre Stiftelser genom en anmälan till Konkurrensverket. Hon befarar troligen, med rätta, att kommunens agerande strider mot lagen. Och då blir varje aktör som anser att saken bör prövas misstänkliggjord. Kommunens agerande strider inte bara mot upphandlingslagstiftningen – det är också svårt att försvara ur ett medborgar- och skattebetalarperspektiv.

Först ska sägas att ingen ifrågasätter att Tre Stiftelser bedriver en uppskattad verksamhet. Vårdföretagarna förespråkar en mångfald av aktörer i äldreomsorgen, men det finns också flera andra uppskattade äldreboenden i Göteborgs stad. Vi förordar att de verksamheter som är mest uppskattade av äldre och anhöriga också ska få uppdraget att bedriva äldreomsorg. Det är essensen av valfrihet inom äldreomsorgen. Målet måste också vara att få mesta möjliga omsorg för varje skattekrona och att alla äldre ges likvärdiga villkor. Så är det inte i Göteborg.

Tre Stiftelser har under mycket lång tid särbehandlats och haft förmånligare villkor än andra omsorgsleverantörer, såväl idéburna som företag. Det handlar bland annat om lån, borgensåtaganden och förmånliga vårdavtal. Denna ojämlika behandling innebär ytterst att vissa äldre ges bättre förutsättningar att få en högre omsorgskvalitet. Hur kan styret stå bakom en sådan politik? Det är inte heller försvarbart ur ett skattebetalarperspektiv. Upphandlingslagstiftningen syftar till att säkerställa att kommunens medborgare får mesta möjliga nytta för varje skattekrona – detta har kommunen rundat på ett, enligt oss, flagrant sätt.

Så sent som i höstas arrangerade Vårdföretagarna och SPF ett gemensamt seminarium där bland andra Marina Johansson fick stå till svars för att man begränsar och beskär valfriheten för Göteborgs äldre genom att införa just ett tak för hur många äldre som får välja sitt boende. Det är mot den bakgrunden med sanningen inte överensstämmande att Johansson i sin debattartikel försöker göra gällande att lagprövningen av Tre Stiftelser har något att göra med valfriheten i Göteborg.

Göteborgs stads egna utredningar av stadens förhållande till Tre Stiftelser har nämligen samstämmigt kommit fram till att det behöver ske genomgripande förändringar i avtalsförhållandena eftersom de bedöms stå i strid med kommunallagens likabehandlingsprincip och förbud mot att gynna enskilda näringsidkare, samt även EU:s statsstödsregler.

Det har dessutom varit tydligt att verksamheten som Tre Stiftelser bedriver är upphandlingspliktig. Trots detta har kommunen fortsatt att direktupphandla. Mot den bakgrunden är det något märkligt att Marina Johansson beskriver vår anmälan som ett rättshaveri. Om det begåtts något rättshaveri är det väl ändå av kommunen? Det är nu bra att denna sak blir prövad en gång för alla. I avvaktan på den juridiska processen är vår förhoppning att vi slipper en osaklig debatt om valfrihet som skymmer den verkliga frågan som är om Göteborg stad bryter mot lagen eller inte. Att införa verklig valfrihet för äldre att välja sitt äldreboende kan Johansson göra något åt redan i morgon. Den juridiska prövningen om kommunen har brutit mot lagen eller inte är en helt annan fråga.

Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna

Marina Johanssons debattinlägg

]]>
Bedrägerierna: EU ökar trycket på bankerna https://www.senioren.se/nyheter/bedragerierna-eu-okar-trycket-pa-bankerna/ Wed, 24 Apr 2024 01:08:00 +0000 https://www.senioren.se/?p=259136 I förslaget till EU:s nya betaltjänstförordning anses det av många bedömare ligga närmast till hands att bankerna får ta ansvaret för bankbedrägerierna, helt enkelt eftersom bankerna har större tekniska möjligheter att sätta stopp för dem än vad bankkunderna har.

En av många intressanta frågor inför omröstningen var om de svenska EU-parlamentarikerna skulle ställa sig bakom den nya förordningen och därmed medverka till att öka pressen på bankerna.

Enligt det preliminära omröstningsprotokollet har alla närvarande ledamöter från Sverige röstat för utskottets förslag till den skärpta förordningen, utom Peter Lundgren (EKR/SD, alltså Europeiska konservativa och reformister/Sverigedemokraterna) och Johan Nissinen (EKR/SD) som avstod. Charlie Weimers, den tredje sverigedemokraten, var frånvarande.

Stor majoritet

Med andra ord röstade 18 av 21 ledamöter från Sverige för en skarpare betaltjänstförordning.

Europaparlamentet som helhet markerade tydligt i samma riktning. Med de preliminära röstsiffrorna 511 mot 22, och 75 som avstod, antog man utskottets förslag till betaltjänstförordning, kallat ”Betaltjänster på den inre marknaden”.

Skyddar konsumenterna

Marek Belka (Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet) från Polen var föredragande och även betänkandets så kallade rapportör. Han höll ett två minuter långt anförande i Europaparlamentet där han argumenterade för skärpningen.

Marek Belka.

– Med förordningen skyddar vi inte bara konsumenter mot olika typer av bedrägerier. Vi vill också skapa större transparens för exempelvis uttag i automater och vem som får tillgång till deras data, sa Marek Belka.

– Vi visar för EU-medborgarna att vi vill skydda dem och vi bevisar att EU innebär ett mervärde för alla.

Lång väg kvar

En hel del återstår innan frågan är helt avgjord i EU.

Även om EU-parlamentet röstar igenom betaltjänstförordningen – ytterligare en omröstning väntas framöver – kommer frågan därefter att behandlas i EU:s ministerråd (EU-ländernas regeringar).

Dessutom väntar sannolikt en förhandling i en så kallad trilog där också EU-kommissionen medverkar, innan den nya lagstiftningen är i hamn.

När EU-processen väl går i mål återstår att se hur den svenska regeringen kommer att agera, och hur bankerna kommer att leva upp till den nya betalförordningens krav.

Väsentlig skillnad

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson formulerar i en debattartikel i Svenska Dagbladet (22/4) vad som står på spel:

Förslaget till betaltjänstförordning som EU-parlamentet har tagit ställning till ”innebär att när en konsument har manipulerats av en bedragare att godkänna överföringen av pengar ska banken stå för förlusten. Detta är en väsentlig skillnad mot nuvarande svenska lagstiftning, där det anses vara ditt eget fel om du blir lurad av en bedragare och godkänner överföringen av pengar med din mobil. I och med att EU:s nya betaltjänstförordning kommer att bli direkt tillämplig i Sverige, kommer den också att bli svensk lag”.

Tvingas ta ansvar

Omröstningen i EU-parlamentet den 23 april kan ses som en omröstning om bankerna ska kunna fortsätta skylla bankbedrägerierna på kunderna eller om bankerna ska tvingas ta ansvar för sina osäkra system, menar Eva Eriksson i debattartikeln som också undertecknats av Helena Thybell, förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund, Johanna Hållén, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, Peter Thörn, ordförande, Småföretagarnas Riksförbund, Christina Heilborn förbundssekreterare, Riksförbundet FUB, Åsa Lindestam, ordförande för PRO och Liza di Paolo-Sandberg förbundsordförande för SKPF Pensionärerna.

SPF Seniorerna: ”Nu måste regeringen snabba på”

– Europaparlamentets beslut är glädjande. En överväldigande majoritet skärpte EU-kommissionens ursprungliga förslag. Det kommer öka bankernas intresse för att stärka sin säkerhet, säger Martin Engman, samhällspolitisk chef på SPF Seniorerna.

Att Sveriges regeringspartier och oppositionen röstade för förslaget är betryggande, menar Martin Engman som bekräftar att bollen nu går över till EU-ländernas regeringar i rådet.

Martin Engman.

Därefter måste det komma snabba åtgärder i Sverige, kräver SPF Seniorerna.

– Jag förutsätter att regeringen driver på för en snabb lagskärpning. Varje dag som går luras seniorer på sina besparingar, som göder den organiserade brottsligheten. Detta är en helt orimlig situation och måste få ett slut så fort som möjligt, säger Martin Engman.

Dölj faktaruta
]]>
Hack i häl på Eva Eriksson https://www.senioren.se/asikter/portratt/hack-i-hal-pa-eva-eriksson/ Fri, 12 Apr 2024 08:00:42 +0000 https://www.senioren.se/?p=258760
Där är bilnycklarna!

En onsdagskväll i mitten av februari. Klockan är halvsju och Eva Eriksson kliver av tåget i Skövde. Hon har haft en lång dag i Stockholm och träffat både socialförsäkringsminister Anna Tenje och finansminister Elisabeth Svantesson.
– Vi pratade bland annat om bedrägerierna mot äldre. Ett enormt stort problem som uppmärksammas mycket nu. Särskilt sedan Uppdrag granskning visat hur de cyniska brotten går till. Kriminella som sitter i Marbella och ringer och lurar av svenska pensionärer deras pengar.
-SPF Seniorerna har haft diskussioner kring det här i över ett år med både justitieministern, bankerna och försäkringsbolagen. Nu äntligen reagerar de!
Det pratades också en hel del om vården. När Eva träffar politiker betonar hon alltid att man måste se över vilka strukturella förändringar man kan göra.
– Gör man inte det blir det att man fortsätter stoppa in pengar i ett system som inte fungerar bra.

Äntligen hemma på trappan i Tidaholm igen!

På en parkering en bit från stationen står Evas bil. Ungefär en halvtimme bort, i lantligt läge utanför Tidaholm, bor hon med sin sambo Leif och hunden Nilo, en svart cockerpoo. Hon drar en liten suck av lättnad när hon kliver innanför tröskeln till huset.
– Det är alltid skönt att komma hem. Att få slappna av och göra precis som man själv vill.
Ikväll är det lugnt hemma, Leif har tagit Nilo med sig till lantstället. Eva fixar en hemgjord pizza och ruccolasallad. Efter middagen slår hon sig ner framför teven och tittar på Aktuellt. Utrikesminister Tobias Billström frågas ut om läget i Gaza.
Efter det är dags att dra sig tillbaka. Det har varit en lång dag och imorgon väntar ännu ett fullt schema.

Gamla Giffarna i Tidaholm
Gamla Giffarna är en stödförening inom Tidaholms G & IF, anrik idrottsförening och traktens stolthet. Ordförande Jan Jakobsson väntar i dörren när Eva rullar in med sin bil vid klubbhuset och visar var hon kan parkera. På ”Torsdagsträffarna” bjuder man in olika personer som får prata om något. Som biodling, våldet i samhället, solceller eller fotboll. Idag står ”Fritt ur hjärtat” på agendan med Eva. Ett fyrtiotal ”gamla giffare”, alla män, sitter och väntar i lokalen.
Eva börjar prata fritt ur hjärtat som det stod. Den röda tråden är att seniorer ska vara stolta över sig själva och inte se sig som en tärande grupp.

Ordförande i Gamla Giffarna, Jan Jakobsson, hjälper Eva med mikrofonen

– Man ska akta sig för att säga saker som att man ”bara är pensionär”. Då utsätter vi oss själva för ålderism. Bara att ni kommer hit varje vecka och lyssnar och pratar med varandra är jätteviktigt. Vi passar barnbarn, vi hjälper till – hela tiden har man en roll i det civila samhället. Visste ni att 27 procent av seniorerna över 70 arbetar? Gissa hur mycket de genererar till statskassan?
Någon drar till med en gissning på 20 miljarder.
– Mycket mer – det är faktiskt 170 miljarder! Lika mycket som bilindustrin. Kom ihåg det! Det är en bild som byggs upp att äldre bara tär men det är inte sant. Vi har jobbat in till vår pension och dessutom är vi med och stödjer samhället på olika sätt.
Hon pratar också om neddragningar till folkrörelser, som gör henne upprörd. Föreningsliv och ideell verksamhet är kittet till demokratin, menar hon.
– Vi lever i en omställningarnas tid. Det kommer inte att se likadant ut för nästa generation. Det är viktigt att man pratar om det här och är medveten.
Efter föredraget blir det kaffe, smörgås och lotter. Många kommer fram till Eva och vill tacka för ett bra tal.

Samtal med Silvia Olsson-Schudel i Skaraborgsdistriktet.

Skaraborgsdistriktet i Falköping
Eva tar sin bil och åker vidare till Falköping, till Skaraborgsdistriktet.
Hon säger att hon får energi av att vara ute och träffa människor så här.
– Jag får nya idéer när jag hör vad de pratar om, vad som är viktigt för dem.
Christer Eliasson, tidigare lantbrukare, är ordförande i Skaraborgsdistriktet. Styrelsen ses varje månad och diskuterar vad som är på gång.
– Vi har 8 800 medlemmar i Skaraborg. Det ökade med 334 personer från oktober till december. Vi har en rekryteringsgrupp som ordnade två tävlingar där den förening som ökade mest fick pris. Vi ska dela ut det på stämman, två föreningar ska få 1 000 kronor var. Och alla värvarna, alltså 334 stycken, ska få varsin Trisslott.
Förutom att Eva får en bra inblick i vad som är på gång i distriktet diskuteras även en del sakfrågor. Som vården. Christer berättar att många är oroliga över neddragningarna som görs i Västra Götalandsregionen, inte minst på Sahlgrenska sjukhuset.
– Vi är för tysta och snälla. De pratar om fältsjukhus om det blir krig men vi kan väl försöka ha vård som fungerar nu när vi lever som vanligt till att börja med. Vi känner att vi vill göra något.

Sminkning inför tv-inspelningen av Studio 65. Foto: Peter Knutson

Det förstår Eva verkligen, eftersom det här är en av hennes stora hjärtefrågor också. Hon betonar återigen hur viktigt det är att man ser över strukturerna, det handlar inte bara om pengar.
– Pengarna ska till primärvården, nära människorna. Man kanske ska flytta personal från sjukhusen till vårdcentralerna? I stället för att säga upp dem kan man flytta på dem, säger Eva.
Ledamoten Ulf Lindén undrar hur de kan vara som Uppdrag Granskning och sätta press på politikerna. En diskussion som säkert ständigt diskuteras flitigt ute i distrikt och föreningar. Hur gör man sig hörd på bästa sätt?
Eva känner sig uppåt efter mötet.
– Det är så roligt att de är så engagerade! All kunskap som finns, det är inspirerande. Jag ska försöka göra sånt här oftare. Det var tydligt att de försökte hitta nya vägar för att kunna påverka och det gäller ju mig också. Jag är inne på mitt sjunde år som ordförande och jag behöver också hitta nya vägar.

Möte med riksdagsledamoten Cecilia Rönn
Några dagar senare är Eva på plats i Stockholm igen. Att ta tåget hit från Skövde är hon så van vid att hon knappt ens tänker på det. Idag har hon möte med riksdagsledamoten Cecilia Rönn.
– Det är ett av de möten vi har med representanter för alla partier för att diskutera hälso- och sjukvården. Jag pratade med Cecilia om hur vi ska göra för att komma till rätta med köerna och tillgängligheten och hur vården ska komma närmare människorna.
– Sedan flera år finns begreppet God och nära vård, där målet bland annat är att patienten ska få vara mer delaktig i sin vård. Det är ett beslut som kommuner och regioner fått pengar för, men det ska också genomföras. Det tycker vi inte har gjorts tillräckligt.
Efter mötet blir det taxi till tv-huset, där Eva ska vara med i Studio 65. Under resan lyssnar hon på en presskonferens om pensionerna. Hon dikterar ett pressmeddelande om att det är positivt att pensionsgruppen nu ska se över pensionsavgiften och ”gasen”.
– Pensionssystemet ska inte vara ett bidragssystem. Det ska baseras på arbetsinsatser.

Inspelning av Studio 65 med Anders Palmgren som programledare. Foto: Peter Knutson

Studio 65
På plats i studion i tv-huset. Programledaren, journalisten Anders Palmgren, inleder med att säga att vi står inför en sällan skådad äldreboom. Inom fem år kommer det att finnas drygt 800 000 personer över 80 i Sverige. Hur ska man ta hand om alla ? Och finns det en förbättringspotential?
– Ni har startat något som heter Hemtjänstindex. Varför det? undrar han och vänder sig till Eva.
– Vi vill mäta kvaliteten inom hemtjänst. Det har inte gjorts på det här viset förut, där man också frågar de äldre. Och ja, det finns absolut förbättringspotential! Nu vet vi vad de äldre tycker är allra viktigast: utförandet och bemötandet. Vem som kommer och att man blir lyssnad på.
Det går snabbt i en tv-inspelning och ibland blir Eva mer eller mindre avbruten för att frågan ska gå vidare. Men hon hinner föra fram att minutschema inom hemtjänst inte ska få förekomma och att Socialtjänstlagen måste ändras så att även äldre har rätt till en god levnadsstandard, inte bara skälig. Efteråt känner hon sig lite frustrerad, hon tyckte inte att hon fick tala till punkt.

Stockholms Central
Eva väntar på tåget hem. Återigen fylld av intryck och reflektioner. Den två timmar långa tågresan är perfekt för att hinna tänka och smälta allt.

Nedslag från några andra nyligen gjorda möten

Förbundsstyrelsens sammanträde mars 2024.

Möte med finansminister Elisabeth Svantesson februari 2024.

Möte med Bolibompadraken hos SVT februari 2024.

Hemtjänstindex presenteras för äldreminister Anna Tenje januari 2024.

Intervju för SVTs Uppdrag granskning december 2023.

Möte med Skaraborgsdistriktet i februari 2024 där bland annat neddragningar inom vården diskuterades.

Dölj faktaruta
]]>
Så äter seniorlånet upp husets värde https://www.senioren.se/nyheter/sa-ater-seniorlanet-upp-husets-varde/ Tue, 23 Apr 2024 01:37:00 +0000 https://www.senioren.se/?p=258756 Ett seniorlån eller en så kallad kapitalfrigörningskredit blir nämligen mycket dyrt i slutändan.

Det är bankernas regler för amortering, skuldkvotstak och kvar-att-leva-på-kalkyl som sätter käppar i hjulet för många seniorer.

– Vi avråder från att ta seniorlån. Man måste läsa det finstilta för den totala räntekostnaden kan bli fyra gånger så hög som på bostadslånet, säger Fredrik von Platen som är SPF Seniorernas sakkunnige i bostadsfrågor.

Så här dyrt blir det, enligt en uträkning från SPF Seniorerna:

SPF Seniorernas beräkning är gjord så här: Löptid på lånen är 15 år, effektiv ränta för seniorlån är 8,6 procent och för bolån 4,8 procent.

Fyra gånger

Ett seniorlåns räntekostnad blir ungefär fyra gånger så dyrt som ett vanligt bolån. Efter försäljning av huset har man bara korvören kvar med seniorlånet, jämfört med närmare 1,5 miljoner kvar med ett bolån.

Men vad gör man då om man har en dålig pension och äger en villa med låga lån som enda tillgång och ett seniorlån upplevs som den enda utvägen?

Ja, tänk ett varv till i alla fall, säger Fredrik von Platen. Det kan finnas alternativa vägar att gå. SPF Seniorerna pekar på sex olika möjligheter.

  1. Ett vanligt bostadslån
    Börja i den bank där befintliga lån finns. Gå vidare och fråga och ansök på fler banker och andra bolåneinstitut.
  2. Ta hjälp av barn och anhöriga
    Har de god inkomst kan de ta ett bolån med den seniora låntagarens bostad som säkerhet. Ett skuldebrev kan skrivas så att seniorhushållet betalar ränta och eventuell amortering.
  3. Annat låneupplägg
    Barn eller andra anhöriga belånar sin egen fastighet och för över beloppet till senioren. (Juridisk hjälp kan behövas i både upplägg 2 och 3).
  4. Sälj bostaden till barn eller anhöriga
    Är det någon man litar fullt på kan man sälja bostaden och sedan hyra den av dem.
  5. Minska nuvarande bostadskostnad
    Hyr ut en del av bostaden om man bort stort.
  6. Flytta från nuvarande bostad
    Om belåningsgraden är låg och bostaden har ett visst värde kan en försäljning vara ett sätt att få loss kapital. Men då gäller att hitta annat boende, exempelvis en hyresrätt.

Viktigt granska

Men om man trots allt bestämmer sig för ett seniorlån finns ett antal viktiga saker att kolla upp, enligt Fredrik von Platen.

• Sätt dig in i alla detaljer och var säker på att du förstår innebörden av hela avtalet på både kort och lång sikt.
• Räkna och jämför olika alternativ. Titta på lånens verkliga kostnad på 10 eller 20 års tid.

• Låna inte mer än vad som verkligen behövs, och framför allt vilka andra lånealternativ finns?
• Ta reda på villkoren för den kvarvarande om make/maka/sambo går bort, eller vid en separation.
• Vad får ett seniorlån för effekter på familjens långa ägande av ett hus eller på arv till anhöriga?

Njugga banker

Fredrik von Platen är kritisk till att bankerna är så restriktiva med att ge lån till seniorer.

– De vanliga bankerna är till och med njugga till att låna ut till sådant som en värmepump och tilläggsruta på fönsterna som skulle sänka uppvärmningskostnaderna och höja marknadsvärdet – om man inte har en tillräckligt hög pension.

Fredrik von Platen.

Han menar att Finansinspektionen och bankregelverket i praktiken driver äldre med lånebehov att ta de dyra seniorlånen av aktörer som Svensk Hypotekspension och 60plusbanken.

Inlåsningseffekter

När ett lån till följd av den höga räntan fördubblas på mindre än tio år uppstår inlåsningseffekter som gör det svårt eller omöjligt för pensionärer att sälja sina hus.

– I slutändan drabbas även barnfamiljer, och andra som behöver större boenden, när villorna inte blir tillgängliga på marknaden, säger Fredrik von Platen.

Så fungerar ett seniorlån

Ett seniorlån även kallat kapitalfrigörningskredit innebär att låntagaren slipper betala löpande ränta och amortering på summan man lånat.

Räntan läggs i stället till lånet och betalas först den dag man säljer bostaden eller flyttar. Har man bolån sen tidigare måste de flyttas över till det nya seniorlånet och dess villkor, med andra ord får också ens befintliga bolån då en klart högre räntekostnad.

Men räntan är avdragsgill först den dag lånet upphör. Då gäller det att det finns skatt att dra av mot.

Dölj faktaruta
]]>
Kan inte sluta läsa https://www.senioren.se/kultur/kan-inte-sluta-lasa/ Thu, 11 Apr 2024 13:59:07 +0000 https://www.senioren.se/?p=258799 DAGBOK: På riktigt av Marianne Lindberg De Geer, Kaunitz-Olsson
Hon är 77, framgångsrik konstnär, dramatiker och författare. Modig, rolig och stridbar. Vi får följa henne under det senaste året och hon kastar sig obehindrat mellan det stora och det lilla livet. Krig och politik varvas med problematiska hörapparater och Carl Johans varma hallonpaj. Men framför allt genomsyras hela boken av kärlek, till maken, barnen, barnbarnen och Hammarbys fotbollslag. Ett tänkvärt tidsdokument.

THRILLER: Alias Emma: Flykten av Ava Glass, Lind&Co
Jag läste som besatt ända till den suveräna upplösningen som inträffade vid midnatt. Sen tog det lite tid innan pulsen gick ner och jag kunde somna. En ung, kvinnlig brittisk underrättelseagent får i uppdrag att föra sonen till två ryska dissidenter i säkerhet. Han jagas av ryska säkerhetstjänsten och skildringen av jakten genom London är något av det mest spännande jag läst, inte minst med tanke på världsläget.

ROMAN: Espaňa por favor av Åsa Hellberg, Forum
Det är aldrig för sent. Den inställningen får tre väninnor i norrländska Fjällfors att börja drömma om att en dag flytta till Spanien. De är i 60-årsåldern, lever ensamma och är trötta på kyla, mörker och grå vardag. Kvinnorna tar sig an projektet med stor entusiasm, även om det tillstöter en del problem på vägen. Livsbejakande och underhållande om kvinnlig vänskap, skrivet med humor och med en överraskande cliff-hanger på slutet.

BARN: Mamma Mu blir ledsen av Jujja Wieslander & Sven Nordqvist, Rabén & Sjögren
En ny bok om Mamma Mu och Kråkan är en stor händelse för deras små följare, som det numera heter på modern svenska. Den här gången kommer en hemmalagad pannkaka att orsaka en brytning mellan de trogna vännerna. Pannkakan är bara till för Kråkan, förklarar Lina. Efter det bryr sig Kråkan bara om henne och kallar henne sin enda vän. Då blir mamma Mu ledsen. Men lugn, bara lugn. Det ordnar sig på slutet. Från 3 år.

DECKARE: Sprängdåd av Lisa Bjerre & Susan Casserfelt, Piratförlaget
En viktig orsak till kriminalromaners popularitet är att gärningsmännen åker fast och rättvisa skipas. Så är det inte alltid i verkligheten. Sprängdåd utspelas i Stockholmsförorten Bagarmossen och återspeglar på ett spännande och trovärdigt sätt den brottslighet som härjar i vårt samhälle. En bomb briserar i ett bostadshus. En polis dödas. Tonårspojkar lockas in i knarkhandeln. Inga nyheter precis. Ändå kan jag inte sluta läsa.

]]>
Storbanken: Sverige mest utsatt för bedrägerier https://www.senioren.se/nyheter/storbanken-sverige-mest-utsatt-for-bedragerier/ Mon, 22 Apr 2024 01:43:00 +0000 https://www.senioren.se/?p=259061 Nordeachefen menar att bedrägerierna härjar i alla länder där Nordea har verksamhet. Men Sverige sticker ut.

– Det ser väl ut som att Sverige är lite hårdare drabbat just nu, säger han till TT.

– Men alla nordiska länder har drabbats. Det är ett samhällsproblem i alla länder, poängterar han.

Fördröjning

Efter att SVT:s Uppdrag granskning i februari kunde visa hur en svensk liga baserad i Spanien lurade av enskilda svenska pensionärer hundratusentals kronor har regeringen haft ett möte med bankerna om vad som kan göras.

Sedan dess har Nordea agerat med att ha startat en ny typ av sparkonto med fördröjda transaktioner.

Frank Vang-Jensen.

I förra veckan lanserades också ett nytt verktyg – Tillval Försiktig – som utsatta grupper kan använda för att försvåra och begränsa bedrägerier.

Tillval

Tillvalet innebär ett lägre tak för vilka belopp som får föras över, en avaktivering av utlandsbetalningar och ett bankkort som bara går att använda i Norden, skriver Nordea i ett pressmeddelande.

– Bedragare försöker ofta utnyttja osäkerhet hos oss som individer. Genom lögner får de oss att känna oss stressade och göra saker som vi inte annars skulle gjort. Med Tillval Försiktig kan våra kunder på ett enkelt sätt begränsa vilka tjänster som ska vara aktiverade, säger Per Långsved, chef för den svenska privatmarknaden och Nordeas Sverigechef.

– På så vis kan kunderna ytterligare minska risken att bli manipulerade att utföra transaktioner där pengarna hamnar i bedragarnas fickor.

Senare i vår

Banken deltar också tillsammans med Handelsbanken, SEB och Swedbank i ett samarbete inom Bankföreningen med målet att presentera ett branschgemensamt åtgärdspaket.

Enligt Nordea kommer detta komma någon gång i vår, skriver TT.

Genomsyrar allt

Alla har ett ansvar för att tillsammans bekämpa bedrägerierna och den kriminalitet som följer av digitaliseringens framfart, säger Frank Vang-Jensen.

– Digitaliseringen är en megatrend. Det gäller inte bara banker. Det genomsyrar allt. Och du måste förstå vilka risker som byggs upp och hur kriminella kommer att försöka utnyttja digitaliseringen till sin fördel.

]]>