Jag känner mig utanför
Foto: Getty Images
Relationer | malena om relationer

Jag känner mig utanför

Signaturen Övergiven skriver att hon vaknar på nätterna och mår dåligt över att hon inte tillåts ha lika mycket kontakt med sitt barnbarn som barnets mormor. Sonen duckar frågan när hon tar upp det. Läs hela brevet och Malena Ivarsson svar nedan.

Malena Ivarsson
Publicerad 2023-02-21

Min son har en dotter på ett år som jag inget hellre vill än att umgås med. Men svärdottern har en mamma som de har ständig kontakt med. Jag som farmor har hamnat i frysboxen och känner mig utanför. De gånger jag har fått träffa barnbarnet kan räknas på ena handens fingrar medan mormodern är hur aktiv som helst i deras hem. Hon sover över där och tar hand om allt möjligt. Något jag också vill men de är alltid upptagna. Jag vill väldigt gärna bli inkluderad, men min son duckar när jag tar upp det och jag tror inte att han kan säga något eftersom hans fru och mamma är så tajta. Man kan tycka att detta är en bagatell och att jag borde acceptera läget, men det kan jag inte. Jag vaknar på nätterna och mår dåligt.
/Övergiven

Malena svarar: Det låter inte som en bagatell, du känner dig ju utanför. Du har också fog för dina känslor. Frågan är om det är en konflikt mellan dig och mormodern eller om det är en spänning som ligger någon annanstans. Vill mormodern bevaka sin position och inte släppa in någon annan? Eller har någonting hänt mellan dig och din svärdotter? Man kan misstänka att det ligger en slitning och gror någonstans för annars är den sunda reaktionen att välkomna alla som kan ha ett positivt inflytande på barnbarnen.
I ett önskescenario skulle din son stå upp för dig och inse att det är en vinst att ha dig som en närvarande farmor. Det bästa vore därför om ni två kunde prata igenom vad som skaver. Ett sådant samtal skulle kunna lägga en ny grund som baserar sig på öppenhet och tillit.

Läs också: Han har lämnat mig

Läs också: Hur ska jag träffa någon?

Läs också: Testosteron för kvinnor

Läs också: Ensam och fattig

Läs också: Nu är jag själv – och telefonen tyst

Läs också: Rätt kläder för en dejt?

Läs också: Nu är det slutdansat…

Läs också: Tänk alla kvinnor som aldrig får orgasm

Läs också: Jag har aldrig haft orgasm

Läs också: Första orgasmen vid 80

Fråga! Malena Ivarsson är socionom och sexolog.
Skriv till experten@senioren.se eller skicka ett brev till
»Fråga Malena«, Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm.

Malena Ivarsson
Publicerad 2023-02-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas