Testosteron för kvinnor?
Foto: Getty Images
Relationer | malena om relationer

Testosteron för kvinnor?

Är 69 år och mina kåthormoner är totalt borta. Jag har länge varit inne på om jag har för lite testosteron och tror att mer av det skulle hjälpa mig. Läs signaturen Kerstins hela brev och Malena Ivarsson svar nedan.

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-12-12

Är 69 år och mina kåthormoner är totalt borta. Kan dock njuta ändå ibland. Problemet är också slemhinnor. Har prövat vagitorier men jag tycker det är så kladdigt. Efter mycket tjatande fick jag doktorn att skriva ut Intrarosa, för jag ville pröva med lite testosteron. Men det var både dyrt och kladdigt. Jag har länge varit inne på om jag har för lite testosteron och tror att mer av det skulle hjälpa mig. /”Kerstin”

Malena svarar: Testosteron är kopplat till större sexuell lust och i en undersökning hade 20-åriga kvinnor dubbelt så högt testosteronvärde som 40-åriga kvinnor. Så helt klart sjunker nivån med åldern, vilket också bidrar till sämre sexuell lust.
Men det är inte bara lusten som får en skjuts av testosteronbehandling. Muskelmassan ökar också och det allmänna välmåendet blir högre. Vissa forskare menar därför att testosteronbehandling kan vara ett alternativ till antidepressiva mediciner. I Sverige finns idag inga godkända läkemedel för behandling av androgenbrist hos kvinnor. Men det finns läkare som vågar skriva ut det även för symtomen brist på lust, preparat avsedda för män som kvinnor kan ta en lägre dos av. Du får bereda dig på att tjata för att få ett recept. Men det kan det vara värt.

Läs också: Ensam och fattig

Läs också: Nu är jag själv – och telefonen tyst

Läs också: Rätt kläder för en dejt?

Läs också: Nu är det slutdansat…

Läs också: Tänk alla kvinnor som aldrig får orgasm

Läs också: Jag har aldrig haft orgasm

Läs också: Första orgasmen vid 80

Fråga! Malena Ivarsson är socionom och sexolog.
Skriv till experten@senioren.se eller skicka ett brev till
»Fråga Malena«, Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm.

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-12-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas