Bränner som en eld
Foto: Getty Images
Relationer | malena om relationer

Bränner som en eld

Jag är 64 år och har en brännande känsla i slidan. Trots att jag är våt så bränner det som eld i mina slemhinnor och jag har varit hos gynekologer men känner inte att de förstår vad jag pratar om. Läs hela brevet till Malena Ivarsson som även kommer med råd om hur hon kan lösa sina problem.

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-10-06

Jag är 64 år och har en brännande känsla i slidan. Trots att jag är våt så bränner det som eld i mina slemhinnor. Jag tar inga hormoner eller dylikt. Jag har varit hos gynekologer men känner inte att de förstår vad jag pratar om. En gynekolog tyckte att jag skulle ta bort livmodern för slemhinnan var lite för tjock.
Jag undrar om mina besvär kan ha något med att göra att jag under alla år jag hade mens också hade fruktansvärt ont?
Men jag vill ju ha sex med min man! Har du något bra förslag på vad jag kan göra eller vart jag kan vända mig? Gärna till någon gynekolog som kan något om kvinnor som är eller har varit i klimakteriet.
/Stockholmare

Malena svarar: Problem med en brännande känsla i slidan och därmed svårighet med samlag är mycket vanliga. Det beror på brist på östrogen som klingar av efter menopausen. Vanliga symtom i slidan är: torrhet, brinnande känsla, irritation, klåda, ont vid samlag, illalukt och slidkatarr.
Gynekolog Rika Hammarström som medverkade i Malou efter 10 fick ta del av din fråga och skickar med det här rådet: Ta lokalt östrogen. Antingen i form av tabletter, slidpiller, ring, salva eller gel. Doseringen och bruksanvisning finns på bi-packsedeln. De flesta preparat är receptfria och ofarliga. Man kan även få dem på recept. Då får man en lite större förpackning för samma pengar men det täcks tyvärr inte av högkostnadsskyddet. Att du hade svåra menssmärtor i din ungdom har inget att göra med dina symtom. Men du kommer att bli bra med den här behandlingen.

Läs också: Besatta av penetrering

Läs också: Tänk alla kvinnor som aldrig får orgasm

Läs också: Jag har aldrig haft orgasm

Läs också: Första orgasmen vid 80

Fråga! Malena Ivarsson är socionom och sexolog.
Skriv till experten@senioren.se eller skicka ett brev till
»Fråga Malena«, Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm.

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-10-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas