När åldersnojan slår till
Foto: Getty Images
Relationer | malena om relationer

När åldersnojan slår till

Läste just ditt råd till insändaren som var änka och känt sig sviken av vännerna i många år. Jag har på sätt och vis en liknande problematik, men är i stället singel och har inga barn. Läs signaturen M.F:s brev nedan och Malena Ivarsson svar.

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-11-07

Jag förstår det sorgliga i att bli änka och ensam på det sättet. Men med ett par undantag är alla de jag umgås med både far- och morföräldrar, så de har stabila nätverk. Jag har två brorsfamiljer som jag är mycket mer beroende av än vad de är av mig. Vid 82 års ålder sätter nu krämporna in, och med detta en stark åldersnoja. Orkar mycket mindre ta egna initiativ, som jag varit bra på förut, jag har ofta kallats för mycket aktiv.
Känner du till någon sammanslutning eller Facebookgrupp för åldrade singlar? Jag är med i både min utmärkta SPF-förening och min lika utmärkta veteranförening på jobbet, har många goda vänner och är med i en kör. Men jag känner mig ändå ensam i den här nya livssituationen. Åldern och krämporna skrämmer mig, inte minst för att jag inte vill bli en belastning för mina brorsfamiljer. /M. F

Malena svarar: Tyvärr känner jag inte till någon Facebookgrupp för äldre och singlar. Men jag vet att många letar upp gamla klasskamrater eller vänner från ungdomstiden via Facebook som de sedan bildar en bokcirkel, ett matlag eller en promenadgrupp med. Ett annat tips är den ideella föreningen Äldrekontakt som ordnar fikaträffar på 84 platser och nås på 076–0526800.
Man måste också se till att fylla på sin egen kärleksbank. Det kan vara att få massage, ta ett varmt bad, klappa ett sällskapsdjur, tända ett doftljus eller sova under ett tyngdtäcke så att man får en dos av lugn- och ro-hormonet oxytocin. Allt detta ger positiva känslor som gör det lättare att le och säga hej till en granne eller någon annan man möter i sin närhet.
Att gräva där man står gäller inte bara för kreativa projekt utan kan appliceras också för relationsbyggande.

Fråga! Malena Ivarsson är socionom och sexolog.
Skriv till experten@senioren.se eller skicka ett brev till
»Fråga Malena«, Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm.

Läs också: Nu är jag själv – och telefonen tyst

Läs också: Nu är det slutdansat…

Läs också: Tänk alla kvinnor som aldrig får orgasm

Läs också: Jag har aldrig haft orgasm

Läs också: Första orgasmen vid 80

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-11-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas