Ensam och fattig
Foto: Getty Images
Relationer | malena om relationer

Ensam och fattig

Alla dina tips låter jättetrevliga men vad gör man när man har 1500 kronor kvar efter att räkningarna är betalda? Det undrar signaturen Varma Hälsningar efter att ha läst Malena Ivarssons tips i ett tidigare nummer om vad man kan göra om man känner sig ensam. Läs hela brevet och Malena Ivarssons svar nedan.

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-11-24

Det var många bra tips om ensamhet i din spalt i nr 6. Jag sitter i samma sits som pensionär. Ingen kontakt med barn eller barnbarn på grund av en konflikt sedan ett halvår tillbaka. Jag har varit totalt isolerad under pandemin och lever under existensminimum. Alla dina tips låter jättetrevliga men vad gör man när man har 1500 kr efter att räkningarna är betalda? Jag har inte ens råd att äta varje dag då jag också behöver pengar till mediciner. Alltså totalt avskuren från allt.
/Varma Hälsningar

Malena svarar: Jag blir rörd av ditt mejl och tror att jag delar den känslan med Seniorens alla läsare. Ingen ska behöva leva under existensminimum.
Socialrådgivningen i din kommun kan ge dig stöd, för du ska inte behöva välja mellan mat och medicin. Men det finns också en annan sak du kan göra för att slippa vantrivas i ensamheten.
Att ringa upp eller skriva ett brev till dina barn där du frågar dem vad det är som gör att de brutit med dig kan vara något som bryter isen. Om de säger att du sårat dem så be om förlåtelse och säg att du ska ändra dig.
Är det i stället något du är besviken och arg över så räck ut en hand och säg att du hade fel och att du saknar dem. Blir tankarna för tunga och mörka finns Äldrelinjen, 020-222 233. Den är öppen vardagar kl 8-19 och helger 10-16. Ett gott samtal med någon som lyssnar kan bli en vändpunkt och bryta isoleringen.

Läs också: Nu är jag själv – och telefonen tyst

Läs också: Rätt kläder för en dejt?

Läs också: Nu är det slutdansat…

Läs också: Tänk alla kvinnor som aldrig får orgasm

Läs också: Jag har aldrig haft orgasm

Läs också: Första orgasmen vid 80

Fråga! Malena Ivarsson är socionom och sexolog.
Skriv till experten@senioren.se eller skicka ett brev till
»Fråga Malena«, Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm.

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-11-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas