Drabbas minnet av östrogenbehandling?
Genrebild. Foto: Getty Images
Relationer | malena om relationer

Drabbas minnet av östrogenbehandling?

Ska det vara nödvändigt att tvingas välja mellan fungerande huvud och fungerande underliv? Det frågar sig Pia Gadd efter att ha läst bipacksedlarna för östrogentillskott där det varnas för minnesförlust. Läs hela brevet och Malena Ivarsson svar nedan.

Malena Ivarsson
Publicerad 2023-12-11

Läste ditt svar om Vagifem och Intrarosa, och började undra. Häromåret fick jag anledning att titta lite närmare på tabletter med östrogentillskott och blev förfärad. På samtliga förekommande sådana produkter varnas för minnesförlust, och bipacksedlarna har likartade formuleringar, enligt FASS:
Ovesterin: trolig minnesförlust, om behandling med HRT påbörjas efter 65.
Intrarosa: sannolikt försämrat minne om hormonersättningsbehandling inleds efter 65.
Estrokad: trolig minnesförlust om HRT påbörjas efter 65.
Blissel: sannolik minnesförlust om behandling med HRT påbörjas efter 65.
Gynoflor: möjlig minnesförlust, om behandling med menopausal hormonbehandling påbörjas efter 65.
Vagifem: trolig minnesförlust, om behandling med HRT påbörjas efter 65. Säg Malena, känner du till detta? En läkare som gav mig recept på en av dem vägrade medge att dessa följder alls existerar. ”Det är bara för att de i USA kräver att det ska stå”. Så ljuger FASS? Eller får kvinnor över 65 östrogen som sannolikt riskerar att försämra deras minne? Ska det vara nödvändigt att tvingas välja mellan fungerande huvud och fungerande underliv? /Pia Gadd

Malena svarar: Nej, du behöver inte välja mellan minne och underliv om du tar lokalt östrogentillskott. Men jag förstår din upprördhet. För att du ska bli lugn måste jag lägga ut texten.
Östrogenbehandling kan ges i form av tabletter som tas upp i vaginan, det kallas lokal östrogenbehandling. De kan också ges i form av tabletter man tar oralt. Då kallas det hormonbehandling, men båda behandlingarna går under samma benämning, alltså HRT, (Hormone Replacement Therapy) men påverkar kroppen på olika sätt.
Tar man hormonbehandling finns risker som bröstcancer, blodpropp och annat som din grävning i Fass ger exempel på. Det som skapar förvirring är att läkemedelsmyndigheterna har samma varningar för alla östrogenpreparat oavsett om de tas oralt eller vaginalt. Missförstånden är därför väldigt vanliga och beror framför allt på att den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har bestämt att alla läkemedel som har en östrogen verkningsmekanism ska ha samma ”varningar och försiktighet”. Detta trots att data som föranleder försiktighet endast har setts vid det som kallas för systemisk behandling, dvs tabletter som tas oralt.
När det gäller vaginala tabletter, lokal behandling av östrogenpreparat, finns ingen dokumenterad ökad risk för cancer eller blodproppar. Anledningen till detta är att de resulterande östrogennivåerna i blodet är försumbara och behandlingen riktar enbart in sig på att motverka sköra och torra slemhinnor. Blandningen av behandlingsformerna är något som gynekologer hanterar i princip dagligen.

Mer läsning

Det är två studier jag vill lyfta fram. En färsk dansk genomgång visar att menopausal hormonbehandling är kopplad till en ökad risk för demens och Alzheimers sjukdom. Resultaten visade att studiedeltagare som fått kombinerad behandling med östrogen och gestagen hade 24 procent ökad risk att utveckla Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar. Risken för demensutveckling var signifikant högre med längre behandlingstid.
Men Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi, påpekar i Dagens Medicin att ”detta var kvinnor som behandlats på 1990-talet. Då var det andra läkemedel än de vi har i dag. Nu får många i Sverige sina hormoner via plåster och spiral vilket inte ger samma påverkan på systemet som de tabletter som oftast gavs tidigare.”
I en annan studie från 2022 som undersökte sambandet för kvinnor som enbart använde vaginala östrogentabletter fann man inget sådant samband mellan användning av dessa tabletter och risken för demens eller Alzheimers sjukdom.

Fråga! Malena Ivarsson är socionom och sexolog.
Skriv till experten@senioren.se eller skicka ett brev till
»Fråga Malena«, Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm

Läs också: Jag vill inte flytta ihop

Läs också: Är jag en hemsk människa?

Läs också: Är jag inte bra nog för hans barn?

Läs också: Får man stroke av orgasm?

Läs också: Min dotter dricker för mycket

Läs också: Hur kan jag få testosteron?

Läs också: Vi har inte sex – och är nöjda med det

Läs också: Tips för nya vänner

Läs också: Det blev som förr igen

Läs också: Viagra för hälsans skull?

Läs också: Jag är ingen att räkna med

Läs också: Sexhjälp med pacemaker?

Läs också: Varför ska man raka sig?

Läs också: Jag känner mig också övergiven

Läs också: Jag känner mig utanför

Läs också: Han har lämnat mig

Läs också: Hur ska jag träffa någon?

Läs också: Testosteron för kvinnor

Läs också: Ensam och fattig

Läs också: Nu är jag själv – och telefonen tyst

Läs också: Rätt kläder för en dejt?

Läs också: Nu är det slutdansat…

Läs också: Tänk alla kvinnor som aldrig får orgasm

Läs också: Jag har aldrig haft orgasm

Läs också: Första orgasmen vid 80

Malena Ivarsson
Publicerad 2023-12-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas