”Jag känner mig också övergiven”
Foto: Getty Images
Relationer | malena om relationer

”Jag känner mig också övergiven”

Signaturen Ledsen farfar är ännu en läsare som hört av sig till Malena Ivarsson och berättar att han står lägst i rangordning på familjerelationsstegen. Att mormor och dotter är högst upp och far och son längst ner. Läs hela brevet och Malena Ivarssons tips på vad han kan göra.

Malena Ivarsson
Publicerad 2023-03-06

I Senioren nr 1 skriver signaturen Övergiven det jag själv kunnat säga. Jag är man, pappa och farfar och står därmed lägst i rangordning på familjerelationsstegen. På topp befinner sig mormor och dotter och längst ner befinner sig farfar och son. Denna rangordning tyckts mig vara genetiskt betingad och mycket svår att bryta. Hur gör man? /Ledsen farfar

Malena svarar: Visst har kvinnor traditionellt sett tagit på sig uppgiften att vårda relationerna till både barn, barnbarn, släkt och vänner. Men det beror inte på kön utan på att män ofta är lite relationslata. Det är varken en naturlag eller något män inte kan påverka.
Barn är öppna och tillitsfulla mot alla som visar intresse för dem. Undersökningar visar att de som har nära kontakt med mor- och farföräldrar blir tryggare individer. Båda parter har allt att vinna på att umgänget fungerar.
Det kräver i så fall att du tar ett kliv ut ur föreställningen att du inte är lika viktig. Ett steg kan vara att du uttrycker din sorg över den bristande kontakten. Sånt kan göra skillnad och betyda mycket.

Hör av dig och fråga om och när du kan få komma på besök. Erbjud dig att hämta och lämna på dagis, hör dig för om barnbarnets intressen och engagera dig. Är de äldre har de säkert egna mobiler du kan ringa eller skicka små sms till.
Att skapa och behålla banden till barnbarn innebär att vårda relationen, allt från att aldrig glömma en födelsedag till att skapa minnen av umgänget er emellan som varar i hela deras liv.
Leif GW Persson ger tips på hur han gör för att hålla kontakten med sina tretton barnbarn i programmet Studio 65 (SVT Play). Men framför allt – tänk på att barnbarnen behöver dig lika mycket som du behöver dem!

Läs också: Varför ska man raka sig?

Läs också: Jag känner mig utanför

Läs också: Han har lämnat mig

Läs också: Hur ska jag träffa någon?

Läs också: Testosteron för kvinnor

Läs också: Ensam och fattig

Läs också: Nu är jag själv – och telefonen tyst

Läs också: Rätt kläder för en dejt?

Läs också: Nu är det slutdansat…

Läs också: Tänk alla kvinnor som aldrig får orgasm

Läs också: Jag har aldrig haft orgasm

Läs också: Första orgasmen vid 80

Fråga! Malena Ivarsson är socionom och sexolog.
Skriv till experten@senioren.se eller skicka ett brev till
»Fråga Malena«, Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm

Malena Ivarsson
Publicerad 2023-03-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas