I väntan på bussen…
Landet runt | SPF Västerbotten
Förväntansfulla SPF-are i väntan på bussen som ska ta dom på hemlig resa. Foto: Hans-Olof Olofsson

I väntan på bussen…

SPF Västerbotten
Publicerad 2016-06-20

Ett 40-tal SPFare i Bjurholm äntrade en buss mot okänt mål. Reseledaren Gunilla Persson delade ut frågor ”Vart är vi på väg?”.  Efter en dryg timme var det dags för kaffe med smörgås och kaka. Resan fortsatte till Skulebergets Naturum där vi fick svar på frågor om hur inlandsis, landhöjning och havsvågor format Sverige. Lunch intogs på det vindkraftsdrivna hotellet vid Högakustenbron, högt beläget med vidunderlig utsikt över bron och världsarvet Höga Kusten.

Norr om  Härnösand svängde bussen av från E4 och körde västerut till naturreservatet i Viksjö med Västanåfallet som har en fallhöjd på 90 meter. Här låg Västanå järnbruk, ett centrum för Viksjöbygdens näringsliv under 17- och 1800-talet. Området är idag ett fint strövområde med kulturhistoriska lämningar i vacker miljö.

Några av byggnaderna från brukets glansperiod finns kvar såsom Herrgården uppförd 1792. Ladugården är ombyggd till stall för ridverksamhet och logbyggnaden inrymmer naturum med utställningar om traktens kulturhistoria och natur. Här finns också café där det intogs kaffe med jordgubbsbakelse.

Nästa stopp var Lunde Folkets Hus där resenärerna tog del av en utställning om Ådalskravallerna -31 som skördade fem dödsoffer. Därefter besöktes Örtagården samt intogs fiskmiddag på Restaurang Kajen i Köpmanholmen innan bussen körde hemåt.

Tack riktades till chaufför och reseledare för en trevlig och mycket innehållsrik dag.

Ulla Rosenberg Helmersson

 

SPF Västerbotten
Publicerad 2016-06-20
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas