Landet runt

Långvandringen till Rösåsen den 9 november

Publicerad 2016-11-10

Vädret kunde ju ha varit bättre – speciellt skulle utsikten från tornet på Rösåsen varit mera till sin fördel då. Vi blev 16 vandrare och en hund som åkte från Falun, 6 damer och 10 herrar. Tre nykomlingar – välkomna Sigge, Torsten och Gustav!

Roy hade föredömligt rekat en 10 km lång sträckning genom bondgårdar, över ängar och genom skogen, så det blev bra variation.
Här tittar hästen och fåren nyfiket på oss i början.
Här går vi förbi en en älg (av trä).
Här har vi kommit halvvägs upp till tornet – notera att det är ganska måttligt med snö i terrängen!
Tornet byggdes på 30-talet av lokala sockenbor och företagare som utsiktstorn och café. Tornet är alltid öppet, men caféet var stängt, när vi kom. Som tur var hade vi egen skaffning med oss. (Jag vet dock inte hur det var med Roy?)
När vi sedan har fikat uppe vid tornet hittar vi inte stigen som vi skall gå ner utan vi får pulsa i djupsnön innan vi så småningom hittar stigen. Inga större klagomål i gruppen – möjligen Conny med gympaskor, som hade en fundering på att vända.

”Det skall vara lite spänning också” var kommentaren när vi inte hittade stigen!

När vi väl hittat stigen blev det riktigt brant ner mot bebyggelsen: (bilden ger inte riktigt rättvisa åt brantheten
Här går vi sista biten över åkrarna tillbaka till bilarna:
Att vandra på det här sättet i några kallgrader och lite snö på backen upplevs som riktigt behagligt när man har bra skor och lagom med kläder på sig. I skogen är det aldrig några problem – träden tar bort den vind som annars kan vara besvärande och det tar tid innan snön blir riktigt djup.
Den här gången gick vi 10 km med 170 m höjdskillnad på ganska precis 3 timmar. Högsta höjden var 291 m över havet (ungefär lika högt som toppen 305.9 på Lugnet). Det är ett bra, men inte överdrivet tempo.
Vi diskuterade långvandring eller skidor och det är önskvärt att fortsätta med långvandringarna, så länge det går – vandringarna är ju sociala på ett helt annat sätt än skidåkningen och skidor kan man ju åka på egen hand.
Det här med Fredsmilen verkar obekant för många, så det känns som det intressantaste förslaget för nästa onsdag. Onsdagen därpå blir det 18 km runt Logärden om vädret tillåter.
Hälsningar
Mats
Publicerad 2016-11-10
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas