Teknik för äldre – även för ”unga” äldre
Landet runt | SPF Dalarna

Teknik för äldre – även för ”unga” äldre

SPF Dalarna
Publicerad 2018-12-06

Falu kommuns bostadsbolag Kopparstaden har inrett en visningslägenhet med en mängd olika tekniska hjälpmedel för ett tryggare och smartare boende. SPF Seniorerna Faluns Programkommitté hade ordnat så att två grupper medlemmar fick besöka lägenheten och få en genomgång av det som finns där. Om du missade har du en ny chans tisdagen den 10 december, då har man öppet hus hela dagen. Men du måste anmäla dig i förväg, läs mer här.

Det var förvaltningschefen Annika Stålberg som berättade för oss. Visningslägenheten är avsedd att ge inspiration och kunskap om vad som finns och möjligheterna att nyttja detta till såväl boende, anhöriga och personal inom kommunens hemtjänst.Hjälpmedlen kan grovt delas upp i tre grupper, en grupp IT-hjälpmedel för äldre äldre, t ex de som bor på vård- och omsorgsboende, en grupp IT-hjälpmedel även för ”yngre” äldre och en grupp hjälpmedel som inte alls har med IT att göra men som kan vara väldigt nyttiga att ha tillgång till.Så det var ett vitt spann av hjälpmedel, allt från ett plastunderlägg att lägga i duschen för att skrubba fötterna utan att behöva böja sig ner till golvet till Google Home där man med rösten ger order om att ”visa sista avsnittet av Vår tid är nu”. Eller ”smarta” glödlampor som kan styras genom en app på paddan (så att man som bortrest kan tända och släcka lamporna ibland så att det inte märks att huset/lägenheten är tom). Eller ett handtag som fästs på väggen i duschrummet med hjälp av vakumteknik (alltså inget borrande i kakelplattor!).Men vi fick se mer: spisvakt som ”lär sig” när man brukar använda spisen – blir den påkopplad 02.30 på natten reagerar den!, olika sorters trygghetslarm i mobilen, i armbandsuret och ”fall-larm” som reagerar vid hastig lägesförändring och slår larm om man inte ”avbeställer” larmet genom att lägga handen på, kameraövervakning nattetid – som inte är så integritetskränkande som många kanske tror. Hellre det än någon som tassar in i sovrummet – och man kan själv bestämma tiderna som det ska vara påkopplat.

Besöket var verkligen givande – även för de av oss som tycker att vi är så unga att vi inte behöver några hjälpmedel. Egentligen är ett besök intressant och nyttigt för alla oberoende av ålder, såväl för teknikfreaks som de som inte alls tycker att de har ”hängt med” i utvecklingen. Och eftersom utvecklingen går fort skulle man kanske återkomma efter ett år och få reda på allt nytt som då har kommit.

Passa på att anmäla dig till visningarna den 10 december!

Och gör gärna ett besök hos Hjälpmedelsshopen i Borlänge (Skomakargatan 20 bredvid Kupolen) – där finns massor av hjälpmedel som är nyttiga för alla och envar (det finns även på lasarettet i Falun men kanske inte lika omfattande utställt). Det tänker jag göra.

Bo Bävertoft

SPF Dalarna
Publicerad 2018-12-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas