Hälsa & medicin | Terapi

Ronnie Gardiner – rytmer som helar

Ronnie Gardiner är en amerikansk jazztrummis som bott i Sverige sedan 60-talet. Han har spelat med många av de största i USA, och i Sverige är han mest känd för att ha spelat med Charlie Norman trio. Nu för tiden använder han rytmen till att hjälpa stroke- och Parkinsonpatienter.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-08-07

Han var tre när han fick sin första trumma av föräldrarna hemma på Rhode Island i USA. Sedan dess har Ronnie Gardiner trummat sig fram genom livet. Han har spelat med de största inom jazzen, som Dizzy Gillespie, Benny Carter, Gerry Mulligan och Dexter Gordon.
I Sverige är han mest känd för att ha spelat med Charlie Norman trio, och tidigare hade han ett rum på Nalen uppkallat efter sig, Ronnie’s room, där han var värd för levande jazzmusik varje vecka i många år.
– När jag ville åka till Europa första gången, och frågade olika personer i musikbranschen vilket land jag då skulle åka till som jazztrummis, sa alla ”Sverige”. Och så blev det, 1963 kom jag hit och sen blev jag fast. Jag träffade min fästmö här 1964, och vi fick sexton fina år tillsammans.

 När Git togs ifrån mig ville jag bara dö, jag förstod inte hur jag skulle kunna leva vidare.

1980 hände något dramatiskt som kom att välta omkull Ronnies liv helt och hållet. Han var tillsammans med Charlie Norman på Kanarieöarna för att uppträda. Med var också hans fästmö Git, som under den här resan blev kallblodigt mördad av en bekant till dem.
– När Git togs ifrån mig ville jag bara dö, jag förstod inte hur jag skulle kunna leva vidare. Jag var på väg ner till havet för att ta mitt liv, när jag fick syn på en leende pojke utan armar eller ben. Han utstrålade något som gjorde att jag började tänka om, och kände att jag istället ville göra något med mitt liv för att hjälpa andra.

Den leende pojken var Mikael Andersson, som numera är en välkänd föreläsare. Så på sätt och vis kan man säga att det är tack vare honom Ronnie har utvecklat sin RGM-metod (Ronnie Gardiner Method) för att med hjälp av musik och rytm hjälpa stroke-, MS- och Parkinsonpatienter.
– Jag insåg att rytmen är grunden till mycket. We all have a heart beat, allt har en rytm i livet! När man spelar trummor måste man koordinera de två hjärnhalvorna, man tränar koordination, motorik, rytmkänsla, minne. Jag insåg att det här kunde hjälpa hjärnskadade personer, läste en massa medicinsk litteratur, och så småningom växte ett koncept fram – The Ronnie Gardiner method, där personer med någon form av hjärnskada får träna med hjälp av rytmiska övningar.

Jag insåg att rytmen är grunden till mycket

För två år sedan fick Ronnie Mensa-priset för sina insatser med RGM-metoden. Intresset för metoden ökar hela tiden, Ronnie har rest runt till olika länder och förevisat sin metod.
– Och snart kanske metoden till och med blir vetenskapligt erkänd, det finns många professorer som intresserar sig för den, säger Ronnie.

Text Ulrika Palmcrantz
Foto Tore Marklund

Läs mer om Ronnie’s metod på: www.ronniegardinermethod.com

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-08-07
senioren-nr-5
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 5 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas