22 deckare för höstsoffan
Se & läs

22 deckare för höstsoffan

Nya deckare kommer det hela tiden. Men kanske har du missat någon? Här är 22 spännande, märkliga, hårdkokta, mystiska eller allmänt småputtriga mordhistorier att botanisera bland.

Publicerad 2011-08-03


alt

 

Nattfåk
Johan Theorin
Wahlström & Widstrand, ca 185 kr inbunden, ca 49 kr i pocket.

Snöstorm, kyla och död går hand i hand på Öland i Johan Theorins spöklika deckare Nattfåk. Det får en familj från Stockholm erfara när de intet ont anande flyttar till ön för att rusta upp en gammal fyrvaktarbostad. Gårdens historia innehåller många dramatiska öden och när allt fler oförklarliga saker händer väcks frågan om hur övergivna de gamla husen egentligen är.
I Nattfåk vävs flera öden samman till en allt tätare väv. Boken, som är en fristående uppföljare till Skumtimmen från 2007, inger läsaren en isande känsla av att katastrofen är förutbestämd. Ändå överraskar den, gång på gång.

alt

En plats i solen

av Lisa Marklund.
Piratförlaget, ca 159 kr.

Annika Bengtzon är åter i farten, denna gång i något dålig form då hennes man just har lämnat henne för en annan kvinna. Annikas tillvaro är uppochner och hon har hela sitt liv nedpackat i kartonger när hon erbjuds tjänsten som redaktionschef på tidningen. Hon känner inte för det, tackar nej och föreslår en annan kollega. Istället får hon Patrik som chef, som hon själv varit med och anställt men som hon har svårt att komma överens med.
I samma veva mitt ibland den ”lugna” svenskkolonin på Spaniens solkust har en svensk barnfamilj hittats ihjälgasade i sitt hem, alla utom tonårsdottern som saknas. Det visar sig snart att det här med gas är ganska vanligt förekommande vid inbrott i Spanien.
Annika blir ivägskickad av sin nya chef till Costa del sol i Spanien för att undersöka mordet närmare. Verkar först vara ett inbrott som gått fel. Ända tills man hittar inbrottstjuvarna, även de mördade… Spännande läsning!

Sommardöden
alt
Sommardöden

av Mons Kallentoft,
Natur&Kultur, 2008, ca 172 kr inbunden. Även som pocket.

Sommarvärmen har tagit Linköping i ett järngrepp och utanför staden rasar skogsbränder. En morgon hittas en ung flicka irrandes naken i stadens största park. Så inleds Mons Kallentofts andra deckare om kriminalinspektör Malin Fors.
Den unga flickan har utsatts för övergrepp och kort därefter görs en fasansfull upptäckt vid en badstrand. Historien visar sig vara svårlöst, med tentakler långt tillbaka i tiden.
Förutom det drivna språket och den psykologiskt accelererande intrigen använder Kallentoft ett berättarknep, som fungerar i vissa, men inte i alla, lägen: de döda är närvarande. De kommenterar händelserna och ger berättelsen en ny dimension.
Klart godkänd deckare för somriga stunder.

I de lugnaste vatten
av Viveca Sten,
Forum, 2008, ca 177 kr inbunden. Även som pocket.

Stockholms skärgård på sommaren – jordgubbar med grädde på en sval veranda med utsikt över det glittrande havet. På vintern – kallt vatten, nät som drar ner en snart ihjälfrusen människa under iskanten.
Viveca Stens första i en serie deckare från Sandhamn har allt detta.
När två personer hittas mördade får Thomas Andreasson vid Nackapolisen ta sig an fallet. Till hans hjälp kommer barndomskamraten och numera juristen Nora Linde, som haft lantställe på ön sedan hon var barn.
Trots den idylliska inramningen är gullegullfaktorn behagligt låg. Här finns relationsproblem och pyssel med de små barnen, men den vittförgrenade mordgåtan och den i högsta grad rafflande upplösningen tar överhanden. Håll i er i hängmattan!

Levande begravd
Peter James
Damm förlag, 2009, ca-pris 89:-

PÂ svensexan tre dagar före sitt bröllop utsätts Michael för ett bisarrt skämt: hans så kallade kompisar begraver honom i en kista under jorden, tillsammans med en flaska whisky, en luftslang och en walkie-talkie. Bara kompisarna vet var han finns. På väg därifrån kraschar de med bilen och dör.
När fästmön rapporterar hans försvinnande börjar polisen utreda. Men vilken tid det tar! Emellanåt återvänder berättelsen till kistan där whiskyn börjar ta slut och vattnet att stiga. Hjälp honom!
Gastkramande och välskrivet fram till sista sidan. Bit ihop!

alt


Fly för livet

Helena von Zweigbergk
Bokförlaget Semic 2006, ca 89 kr, även pocket
Detta är fjärde kriminalromanen om fängelseprästen
Ingrid, en till synes timid person. Hon hålls som gisslan när tre
tungt kriminella fångar hotar sig ut ur fängelset. Flykten blir
alltmer desperat men Ingrid är långt segare än någon kunde
tro. Karaktärerna beskrivs insiktsfullt och med stor psykologisk
skärpa i en för mig helt oväntat hårdkokt thriller.

alt

Passageraren
Steffen Jacobsen
Piratförlaget 2008, ca 110 kr, även pocket

Ännu en glad överraskning, en dansk debutroman.
Kommissarie Robin Hansen, ärrad av tjänstgöring i Kosovo,
ska utreda vad som synes vara en jaktolycka. Det är det inte.
Vi får följa med på havssegling i Svalbard och jakter i snabba
båtar, en dansk Hamilton, med skepparexamen. Språket är
handfast, även om man inte vet nåt om longituder eller isobarer
är det inga problem att hänga med den rasande snabbt berättade
historien med ett högst oväntat slut.

alt

Johan Theorin
Blodläge
Wahlström & Widstrand 2010, 168 kr

Ett kärt återseende, tredje delen i Johan Theorins
planerade kvartett om Öland. De tidigare, Skumtimmen
och Nattfåk, fick i alla fall mig att bita på naglarna. Denna
är lite »snällare«, men allt det som vann mitt hjärta i de tidigare
finns med: kärleksfulla beskrivningar av den öländska naturen,
gamla historier och folktron som bryter in i det vardagliga livet.
Vår hjälte, 83-årige skepparen Gerlof Davidsson flyttar från
äldreboendet till sin sommarstuga för att, kanske för sista gången,
njuta av vårsolen. Som vanligt har han en sammanhållande
funktion i berättelsen om trollen, älvorna och nutida ondska.

alt

Mons Kallentoft
Vårlik
Natur&Kultur 2010, 179 kr

Kärt återseende del två. Vårlik är fjärde boken om
kriminalinspektör Malin Fors vid Linköpingspolisen.
Hon har just återvänt från behandling för sitt alkoholmissbruk
när hennes mor dör. Hennes far kommer från Teneriffa
inför bouppteckningen och nu exploderar Malins liv.
Samtidigt exploderar en bomb på Stora torget i Linköping.
Malin och hennes kollegor får ta till all sin energi, och Malin sin
intuition, för att lösa den vidriga gåtan. Det handlar om barn,
övergivna barn och döda barn.

alt

Håkan Nesser
De ensamma
Albert Bonniers förlag, 2010, ca 200 kr

Nesser är alltid Nesser. Och hans kriminalinspektör Barbarotti likaså, här i den fjärde romanen.
Historien utspelas i två tidsplan som så småningom vävs samman i nutid. Det ena planet börjar i 60-talets Uppsala, dit Richard Berglund anländer för att göra lumpen och därefter studera teologi. Han träffar nya vänner, par bildas och snart är gänget väl inbodda Uppsalabor.
På nutidsplanet utreder Barbarotti och hans kollegor ett misstänkt självmord, som snart kan kopplas till ett liknande fall för 35 år sedan – på exakt samma plats. Snart visar det sig att det första offret och det nutida har varit ett sambopar och ingått i Richards bekantskapskrets. Gänget har varit med om en del tillsammans, upplevelser som kanske har slutat i mord?
Som sagt, Nesser är alltid Nesser. Han är duktig på att lägga ut villospår blandade med riktiga ledtrådar. En mig närstående person löste gåtan efter ca 200 sidor, själv blev jag helt tagen på sängen.

Av bokens totalt 598 sidor behövs kanske 300 för att berätta historien om de ensamma, resten är tankar, funderingar och en del omtuggningar. Man måste tycka om Nessers utlevelserika språkbehandling och underfundiga humor för att uppskatta just denna bok. Enligt en recensent hettar historien till först på sidan 339. Jag är böjd att hålla med, men då smäller det rejält.
Alltså: klart läsvärd för Nesser-fans, är man ute efter rak action är detta fel val.

alt

Aron Olnafors
Mord med sjöutsikt
Bonnevier & Olofsson, 2009, ca 170 kr

Se här en riktig pärla! En pusseldeckare av den gamla, hederliga skolan i härlig Bo Baldersson-stil och med en mycket stor glimt i ögat.
Som sig bör inleds boken med karta och lista över karaktärerna. Den som kommer igenom historien – inga som helst problem – belönas med ett antal smaskiga recept. Fint inbunden med inlagt sidenband som bokmärke.

Detta är tredje boken om den pensionerade bankdirektören Erik Gyllenberg och hans vän den färgstarke företagsledaren Severin C. Brattenskiöld, som utreder mord på eget bevåg i sin stad Aroshamn med omnejd (Västerås är förebild).
Denna gång är det en tvålfager mäklare som mördas framför ögonen på en grupp torpspekulanter, däribland Brattenskiöld&Gyllenberg. Polisen är fullt upptagen med att arrangera en internationell poliskonferens som ska avhållas samma helg som Aroshamn drabbas av den årliga Power Meet, när staden invaderas av blankpolerade vrålåk från det stora landet i väst. Så den udda duon kan tämligen ostört ägna sig åt sin privatspaning.

Samtidigt råkar Gyllenberg i trubbel. Under en modevisning, där Gyllenberg är modell, inleder den kvinnliga konferenciern en inte helt oskyldig flirt. Hans hushållerska Frida blir putt och avreser abrupt till sin syster i Tranås. Gyllenberg blir tvungen att själv sköta sitt hem och laga sin mat. För att inte tala om att gå till mataffären och handla maten! Var är den? Och hur tillagar man prinskorv?
Egentligen inget våld att tala om (förutom mordet), men desto mer dråpliga upplevelser, underfundigt satiriska beskrivningar av politiker och olika yrkesgrupper (inte bara mäklare). Enligt en lokal recensent får vi också ”den mindre smickrande förklaringen” till varför förre landshövdingen Mats Svegfors skrev sin bok om västmanländska maträtter.

alt

Debut i död
Antologi med debutanter
Bokförlaget Axplock, ca 150 kronor

Det här är en guldklimp för novellälskande deckarnördar! Bokförlaget Axplocks deckarnovelltävling har resulterat i en antologi med 24 noveller av 21 deckardebutanter. Kvaliteten är något blandad, men här finns många godbitar och de flesta har en fantastisk knorr på slutet – ett signum på en bra novell.

alt

Döda poeter skriver inte kriminalromaner
Björn Larsson
Norstedts, ca 174 kronor

Har poeten Jan Y tagit livet av sig när han insett vad han varit på väg att göra – att sälja sin poetsjäl till marknadskrafterna för att skriva en bästsäljande roman om ekonomisk brottslighet? Eller är det mord? Men poeter mördas ju inte. Kommissarie Barck, själv med diktarambitioner, kallas in för att lösa det ovanliga fallet. Detta är något så annorlunda som en modern pusseldeckare med en bok i en av huvudrollerna.
Det är en betraktelse över bokbranschen i allmänhet och kriminalromangenren i synnerhet, med glimten i ögat. Det är mycket spännande, tänkvärt och emellanåt härligt irriterande.

alt

Böljelek – Kyrkoherde Simon Eldfeldts första fall
Johanna Limme & Martin Palmqvist
Kabusa böcker, ca 200 kronor

Det är år 1897 i hamnstaden Karlshamn i Blekinge. Ett dött spädbarn hittas på en bakgård med siffran 13 tecknat på huvudet. Den sympatiske yrkoherde Simon Eldfeldt dras in i fallet för att hjälpa polisen att lösa gåtan innan kung Oscar II besöker staden. Samtidigt anas en komplott av större mått mot kungen – från Norge.
Författarna är gymnasielärare från Ystad och de har gjort ett gediget researcharbete. Miljöer och karaktärer stiger trovärdigt fram ur de historiska skuggorna. Trivsam läsning i ett rofyllt tempo med tid för själavårdande samtal.

alt

Roslund & Hellström
Tre sekunder
Piratförlaget, ca 165 kr

Tre sekunder är en spännande thriller om infiltratören Piet Hoffman som är anställd av polisen. Han uppgift är att hjälpa polisen att spränga en av de största knarkligorna i Sverige. På högsäkerhetsfängelset Aspås jobbar han från insidan som intern och får inte bli avslöjad, då riskerar han bli dödad av de andra internerna.

Piet är ensam och vågar inte lita på någon, då han riskerar att förlora allt, sin fru och sina barn. Bra bok
som inte är förutsägbar och som speglar den undre världen. Svår att sluta läsa när man väl börjat.

alt

Bara ett liv
Sara Blædel
Nordstedts

Bara ett liv följer samma receptet som så många av dagens deckare: Ett mord begås, polisen arbetar efter en linje som verkar trolig, bara för att helt få ändra inriktning när ytterligare mord begås som inte passar in i mallen.
Som en riktig semesterdeckare ska vara, så är den också lättillgänglig och erbjuder möjlighet till snabbläsning. Och som alla bra sommardeckare så slukar den upp läsaren så att man fullständigt glömmer eller struntar i alla eventuella brister, för att man helt enkelt vill veta hur det går, och kanske dessutom, om man har gissat rätt från början.

När en ung kvinna med utländsk bakgrund hittas död i vattnet utanför den danska orten Holbaek riktar polisen snabbt in sig på hennes föräldrar och släktingar, med tanken att det är ett hedersmord som ägt rum.
Louise Rick kallas in från mordkommissionen i Köpenhamn för att hjälpa till att lösa fallet, tillsammans med sin före detta kollega Søren Velin. Men trilskande vittnen som inte vill uttala sig, och motstridiga beskrivningar av det unga offret saktar ner utredningen.
Så mördas ytterligare en ung kvinna. Tillvägagångssättet vid det andra mordet liknar inte alls det första, men de båda döda kvinnorna har anknytning till varandra.

Sara Blædels historia innehåller lagom doser spänning varvat med inslag av vardagsrealism, dansk småstadsmiljö, riklig mat, kall öl, och en spirande kärlekshistoria.

Men Bara ett liv innehåller faktiskt mer än så. Genom Louise Ricks väninna, journalisten  Camilla Lind på Morgonbladet, får vi som läsare ta del av en hel del tänkvärdheter om fördomar, och om hur lätt det är att se brister hos andra som man är fullständigt blind för hos sig själv.

alt

Patient 67
Dennis Lehane
Bonn iers, ca 79 kronor (pocket)

I Patient 67 får vi följa den federala sheriffen Teddy Daniels besök på ön Shutter Island utanför Boston. Här ligger ett hårdbevakat sjukhus för våldsbrottslingar och en morddömd patient har nyligen rymt.

Men det är något märkligt som pågår på sjukhuset. Alla är förtegna och försöker dölja något. Tillsammans med en kollega inleder Teddy Daniels en undersökning och allt pekar på att fallet handlar om något annat än en förrymd patient. Fram växer bilden av något fruktansvärt som får Teddy Daniels att tvivla på sig själv. Filmen Shutter Island som bygger på boken kom nyligen ut på dvd.

alt

Gone, baby, gone
Dennis Lehane
Bonniers, ca 89 kronor (pocket)

En fyrårig flicka försvinner spårlöst. Den unga mamman är till en början förtvivlad, men efter en tid avtar saknaden och snart är hon likgiltig inför dottern. Polisens spaningar går i stå. Inte ett spår finns.

Privatspanarna Patrick McKenzie och Angela Gennaro tar motvilligt på sig fallet efter att flickans släktingar övertalat dem. McKenzie och Gennaro letar i Bostons allra smutsigaste kvarter. De möter kriminella och nedsupna människor som väcker avsky. Deras resa blir mycket värre än de fruktat. För vem vågar man lita på i en värld där våld och övergrepp ersatt kärlek och
mänsklig värme.

alt

Skumtimmen
av Johan Theorin,
Wahlström och Widstrand, ca 100 kr, även pocket.

Skumtimmen är tiden mellan dag och kväll, innan lamporna tänds – ”de otäcka historiernas tid.” Något av detta har spillt över på denna debutroman från 2007 med Öland som bas. Det säregna alvaret ruvar på mörka händelser från tiden före och under andra världskriget. Händelserna vävs samman med nutiden genom en liten pojkes försvinnande i början av 1970-talet. Pojkens morfar och mor agerar detektiver med befriande få poliser inblandade.
Det öländska alvaret är nära, dimman nästan klibbar vid boksidorna. Minst sagt oväntade händelser leder berättelsen, – ”skrönan”? – framåt men trovärdigheten vinner hela tiden.
Detta är den första delen av en tänkt trilogi (Hurra!) och det finns redan planer på film eller tv-serie.

alt

Den hand som skälver
av Kjell Eriksson,
Ordfront, ca 160 kr, även pocket.

Upplands landskapsdjur havsörnen leder kriminalkommissarie Ann Lindell på spåren till ett mord i ett litet avsomnat samhälle i den uppländska skärgården. Här bor förvånansvärt många ungkarlar, som alla äger en motorsåg. Parallellt med denna historia träffar vi ett kommunalråd i Uppsala som sedan drygt tio år sadlat om till en annan karriär, i Bangalore i Indien. Den historiens trådar binds ihop med ett gammalt olöst fall hemma i Uppsala.
Allt starkare lysande karaktärer befolkar en stad och ett påtagligt närvarande landskap där flykten undan sanningen till slut tar ut sin rätt.
Läs gärna de sju tidigare böckerna om Ann Lindell.

alt

Svart stig

av Åsa Larsson,
Albert Bonniers förlag, ca 100 kr, även pocket.

2003 kom Åsa Larssons debutroman, Solstorm, som redan har blivit film. Svart stig är hennes tredje bok som även den utspelar sig i Kiruna med omnejd. Och eftersom naturen även här har en berättande funktion är det ofta mycket kallt och mycket ödsligt. Som läsare fryser man emellanåt ända in i märgen.
Åklagare Rebecka Martinsson dras än en gång in i ett fall tillsammans med poliserna Anna-Maria Mella och Sven-Erik Stålnacke, denna gång med globalisering och kapitalism som tema.
Åsa Larssons språk ger berättelserna karaktär. Det är väl nedkokt, det som inte sägs blir viktigt och små detaljer kan lyftas fram och får lysa.

alt

Östermalmsmorden, Södermalmsmorden,
Kungsholmsmorden

av Lars Bill Lundholm,
Pocketförlaget, ca 40 kr.

Bonusläsning för stockholmsälskare:
Lars Bill Lundholm känner sitt Stockholm, man kan läsa böckerna med kartboken uppslagen utan att bli besviken. Alla gator och platser är på rätt ställe och en del stockholmiana slinker också med. Inte utan orsak dras tankarna till Stieg Trenter. Väl utmejslade intriger och inkännande karaktärsbeskrivningar gör läsningen angenäm.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas