Se dåtidens matiné på dagens dvd
Se & läs

Se dåtidens matiné på dagens dvd

En ruggig höstdag är perfekt för att titta på film. Varför inte ägna en dag åt att återuppliva barndomens matinéäventyr hemma i dvd-soffan?

Publicerad 2011-10-03

Robin Hoods äventyr
från 1938 är en verklig klassiker. Robin Hood har spelats in precis hur många gånger som helst, men ingen kan tävla med Errol Flynn i rollen som den grönklädde bågskytten. Han hade den rätta fräckheten och de snyggaste benen. Förtjusande Olivia de Havilland, den enda kvinna som kvinnojägaren Flynn sa sig älska på riktigt, spelar hans hjärtans kär Marion och skurkarnas skurk Basil Rathbone hans motståndare den onde Guy Gisbourne. Här fick man se på fäktning som inte gick av för hackor.

De tre musketörerna
från 1948 är en annan barndomsfavorit. Jag var över öronen förälskad i Gene Kelly, som spelade den busige D,Artagnan. Den mest kände av de övriga musketörerna spelades av Van Heflin (Athos). Här var den falaste motståndaren en kvinna, Lady de Winter, spelad av en iskall och underskön Lana Turner. Hu! vad rädd man var för henne. Av alla inspelningar som gjorts av Alexandre Dumas roman är denna fortfarande den bästa.

Röda Nejlikan
från 1934 kunde jag se om och om igen. Leslie Howard var oslagbar i dubbelrollen som den löjliga adelssprätten Sir Percy Blakeney och den modiga revolutionsmotståndaren The Scarlet Pimpenel. Även här finns en fal kvinna, Nejlikans egen hustru, spelad av den magiskt mörka skönheten Merle Oberon, som också lever dubbelliv i filmen. Röda Nejlikan är nog en av de vackraste filmer som gjorts i ett rökigt svartvitt foto. Jag minns nästan varenda bild.

Text: Jeanette Gentele

Tidigare dvd-tips av Jeanette Gentele hittar du här:

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas