Fylld paprika
Mat | Recept | recept

Fylld paprika

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-06

En praktisk allt- i- ett rätt med en gudomlig sås!

4 portioner
4 stora röda paprikor
eller 8 spetspaprikor

Fyllning
1 dl vitt ris, till exempel basmati
1 gul lök
1 morot
2 stjälkar selleri
2 msk smör till stekning
1 Granny Smith-äpple
100 g majs (färsk, konserverad eller fryst)
1–2 tsk salt
En halv kruka dill till servering

Sås
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk olivolja
1 förp krossade tomater, 400 g
1 dl smetana eller crème fraiche
2 dl grönsaksbuljong
1 tsk strösocker
1–2 tsk salt
nymalen svartpeppar

1 Koka upp 1 liter vatten. Skölj riset, lägg det i det kokande vattnet och koka i 5 minuter. Häll av vattnet och ställ riset åt sidan. Riset är nu halvkokt.
2 Finhacka lök, selleri och morot.
3 Hetta upp smör i en stekpanna på medelvärme och fräs alltsammans i 5 minuter. Blanda ner det halvkokta riset.
4 Finhacka äpplet och blanda ner i pannan tillsammans med majs. Salta ordentligt. Fräs i en minut och ställ åt sidan.
5 Sätt ugnen på 220 grader, över- och undervärme.
6 Finhacka lök och vitlök till såsen. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Fräs löken i 5–7 minuter tills den fått lite färg.
7 Skiva vitlöken och rör ner i pannan tillsammans med krossade tomater. Koka upp och låt sjuda under lock i 15–20 minuter.
8 Rör ner smetana och buljong. Blanda väl och smaka av med socker, salt och peppar. Ta av från värmen.
9 Skär av lock på paprikorna och pilla försiktigt ut fröna. Spara locken. Fyll paprikorna med risblandningen.
10 Häll hälften av såsen i en liten ugnsform och ställ ner paprikorna med öppningen upp i såsen. Spetspaprikor får i stället ligga ner i såsen. Lägg på locken och häll resten av såsen över paprikorna. Täck formen med ett lock eller aluminiumfolie.
11 Ugnsbaka mitt i ugnen i 30 minuter. Ta av locket eller folien och ugnsbaka i 10 minuter till. Toppa med finhackad dill och servera.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas