Lingondessert med choklad och kola
Foto: Karin Wimark
Recept | Julmat

Lingondessert med choklad och kola

Den här lager-på-lager desserten kallas »trifle« vilket innebär att du varvar olika smaker och konsistenser i ett glas så att lagren syns utifrån. Vår variant smakar jul av lingon och kola. En riktig praktavslutning på ett härligt julbord.

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-03-15

Chokladbotten

2 ägg
100 g smält smör
1 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till en smet och bred ut den tunt på en bakplåtspappersklädd plåt.
2. Grädda i 10 minuter. Tag ut och låt svalna.

Lingongrädde

2 dl lingon
1 dl socker
1 dl grädde
1. Blanda lingon och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter.
2. Mixa med en stavmixer och låt svalna.
3. Vispa grädden och vänd ihop den med lingonblandningen.

Kolasås

50 g smör
2,5 dl rörsocker
1,25 dl grädde
1 tsk flingsalt
1 tsk vaniljsocker
1. Vispa ihop smör, socker, grädde, salt och vaniljsocker i en kastrull på medelvärme.
2. Koka upp och sänk värmen. Låt koka i 4-5 minuter, absolut inte längre (då blir det hård kola).
3. Häll upp i en burk och låt svalna.

Servering

1 dl frysta lingon
1. Skär ut rundlar av chokladbotten med ovansidan på ett litet dricksglas.
2. Varva sedan chokladbotten, lingongrädde och kolasås i lager i glasen (vi använde glögglasen).
3. Avsluta med några frysta lingon. Servera direkt!

Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Karin Wimark

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-03-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas