Nyheter | Attityder

Äldre kan lösa Sveriges utmaning

Negativa föreställningar om att äldre inte vill jobba längre eller att de av olika skäl inte kan är i hög grad felaktiga. Det visar fakta, menar Elisabeth Sundin, professor emeritus i företagsekonomi vid Linköpings universitet och Ulrika Wiklund som är regionchef på Trygghetsrådet.

Jan Arleij
Publicerad 2016-08-12

På Dagens Samhälles debattsida argumenterar de så här:

• Redan vid 60-åldern ser vi i nyföretagarstatistiken en ökning som kulminerar vid den officiella pensionsåldern det vill säga 66-67 år. Företagandet är ett bevis på äldres vilja till arbete och relevant kunnande.
• 2015 var 179 400 personer i åldern 65-74 år sysselsatta – nästan en fördubbling sedan 2005.

Enorma behov

Men för att klara samhällets behov av arbetskraft måste äldre bemötas bättre så att de blir kvar i arbetskraften.

Arbetsförmedlingen talar om att det behövs 100 000 personer i nytt arbete varje år för att säkerställa den svenska välfärden.

Avgörande del

Äldre är därför en helt avgörande pusselbit för att möta behoven, menar debattörerna. Men då krävs det attitydförändring och ett tankeskifte.

– För det första måste äldre ges en bra behandling och rimliga villkor. Äldre vill inte ses som blivande före detta anställd utan som värdefulla medarbetare som får del av information och kompetensutveckling, skriver debattörerna.

Age management

I den internationella HR-litteraturen utgör nu så kallad age management ett viktigt spår, enligt Elisabeth Sundin och Ulrika Wiklund.

– I Sverige tycks det ännu så länge vara outvecklat i teorin och sällsynt i praktiken. På senare tid har äldre lockats tillbaka till arbetslivet för att göra insatser i utbildning, socialtjänst och så vidare. Det är, förhoppningsvis, tecken på en växande insikt.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-08-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas