Åsa Regnér lämnar regeringen
Åsa Regnér.
Nyheter | Politik

Åsa Regnér lämnar regeringen

Äldreminister Åsa Regnér (S) blir assisterande generalsekreterare för FN och vice chef för UN Women.

Jan Arleij
Publicerad 2018-03-07

FN:s generalsekreterare António Guterres har idag (7/3) utsett Åsa Regnér till vice chef för UN Women med ansvar för mellanstatliga relationer och strategiska partnerskap, tillika assisterande generalsekreterare för FN.

Åsa Regnér kommer att lämna regeringen när statsministern har beslutat om ett entledigande, vilket väntas inom kort.

Därefter kan Åsa Regnér tillträda sin tjänst vid UN Womens huvudkontor i New York.

Värdesätter Sverige

– Jag vill tacka FN:s generalsekreterare för utnämningen idag. Jag vet att det har varit tuff konkurrens med många kompetenta kandidater och en process med många steg. Jag kommer att arbeta hårt för att kvinnors och flickors rättigheter prioriteras i globala sammanhang, för ökad demokratisering och ekonomisk utveckling i världen, säger Åsa Regnér i ett pressmeddelande.

– Jag vill också tacka statsminister Stefan Löfven för förtroendet att ingå i hans feministiska regering, liksom stödet från honom och utrikesminister Margot Wallström i den här kandidaturen. Jag ser dagens utnämning som att FN värdesätter svenskt FN-engagemang och vår feministiska utrikespolitik.

Saknar äldredebatt

Åsa Regnér lyfter i en intervju med SR Ekot fram den nya jämställdhetsmyndigheten och att regeringen driver frågan att göra FN:s barnkonvention till lag i Sverige som exempel på framgångar, men är mindre nöjd med äldrefrågorna som hon också har haft ansvar för i rollen som äldreminister.

– Vi skulle behöva mer av debatt om äldreomsorgsfrågorna, ha mer fokus på dem, och det hoppas jag att valrörelsen kommer också att innebära, säger hon.

Tre portföljer

Vem som efterträder Åsa Regnér återstår att se, liksom frågan om ansvarsområdena blir desamma. Åsa Regnér har varit barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Jan Arleij
Publicerad 2018-03-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas