De prisas i kampen mot åldersdiskriminering
Barbro Westerholm samt Gubbes grundare Sandra Lounamaa och Meri-Tuuli Laaksonen. Foto: Pressbilder
Nyheter | stipendium

De prisas i kampen mot åldersdiskriminering

Barbro Westerholm och organisationen Gubbe prisas för sina insatser mot ålderism och åldersdiskriminering. På tisdagen tilldelades de Inhouse och John Mellkvist stipendium 2022 på 50 000 kronor vardera.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-06-08

– Det känns stort att få Inhouse och John Mellkvist stipendium för insatser mot åldersdiskriminering. Det är den fråga jag främst kommer att arbeta med efter det jag lämnat riksdagen, säger Barbro Westerholm i en kommentar till Inhouse.

Stipendiet är på 50 000 kronor vardera och det är första gången Erfarenhetsstiftelsen delar ut det.

Erfarenhetsstiftelsen grundades hösten 2021 av konsult- och rekryteringsföretaget Inhouse AB och John Mellkvist med syfte att främja värdet av erfarenhet och motverka ålderism och åldersdiskriminering i arbetslivet.

– Vi är glada att detta första verksamhetsår ha hittat två så självklara stipendiater och vägvisare i Barbro Westerholm och Gubbe. I det ena fallet en årsrik person med ett aldrig sinande samhällsengagemang och en kristallklar röst i åldersdebatten. I det andra fallet en organisation där yngre på ett konkret och inspirerande sätt visar värdet av äldre, säger Erfarenhetsstiftelsens medgrundare John Mellkvist.

Blivit utsedd till Årets Senior

Barbro Westerholm är ett välbekant namn för Seniorens läsare. Hon är läkare, forskare, ämbetsman och riksdagsledamot och har även varit ordförande för SPF Seniorerna samt utsetts till Årets Senior av tidningens läsare.

Du kan läsa mer om Barbro Westerholm här.

– Målet är att tillsammans med Ingrid Kinne Lindgren publicera en bok med konkreta förslag till åtgärder för att årsrika människor ska ses som en tillgång i vårt samhälle. De ska kunna leva sina liv så som de själva önskar så länge de inte träder någon annans frihet förnär, säger Barbro Westerholm om vad hon ska göra mer konkret efter att hon lämnat riksdagen.

Startade i Finland

Organisationen Gubbe startade i Finland 2018 och finns sedan ett år tillbaka i Sverige. Deras koncept är att hjälpa äldre att få sällskap. Det kan vara som ett komplement till hemtjänsten och ett besök i veckan kostar till exempel närmare 1 900 kronor i månaden. Då kan du få hjälp med allt ifrån städning, läsning och promenader. De har även en teknisk plattform där anhöriga kan få rapporter om besöken.

– Det är en stor ära för oss att få John Mellkvist-priset eftersom att skapa jobba för unga och samtidigt hjälpa äldre att leva ett lyckligare liv och att överbrygga klyftan mellan generationer är kärnan i det vi gör, säger Sandra Lounamaa, en av Gubbes grundare.

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2022-06-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas