Unga kvinnor och äldre män syns mest
Ung man - ett undantag. Liksom äldre kvinnor. Foto: Getty Images
Nyheter | Granskning

Unga kvinnor och äldre män syns mest

Äldre kvinnor i politiken får litet utrymme i medierna. Det visar en ny granskning.

Jan Arleij
Publicerad 2022-08-05

För fjärde året i rad släpper Mediekompaniet sin rapport Rättvisaren som undersöker hur representativ och inkluderande den svenska mediebilden är.

Eftersom det är valår ligger fokus i årets rapport på hur det politiska ledarskapet gestaltas, beroende på bland annat kön och ålder. Vilka får höras och synas – vilka inte?

– En av de mest intressanta siffrorna är att manliga politiker är överrepresenterade i den högre ålderskategorin och för kvinnor råder det motsatta, säger presskontakt Staffan Jeafer på Mediekompaniet.

Äldre i skymundan

Könsfördelningen i riksdagen närmar sig en jämlik representation men åldersfördelningen brister alltså, konstaterar rapporten.

Undersökningen, som har genomförts av Kantar Public, visar att nio av tio politiker i medierna är i åldrarna 35-64 år. Hälften av dessa är i åldersgruppen 50-64 år.

Bland de politiker som är yngre än 35 år är två tredjedelar kvinnor. Men i åldersgruppen 65-80 råder alltså det omvända förhållandet.

Traditioner

Att fler unga kvinnor har blivit alltmer involverade i den politiska scenen är extremt viktigt och väldigt kul att se. Det var ju inte förrän 1921 som de första kvinnorna fick ta plats i riksdagen, säger Lita Nazar, marknads- och kommunikationschef på Mediekompaniet.

– Det kan också förklara varför äldre kvinnor syns mindre, eftersom de länge inte haft samma möjligheter.

Rättvisaren visar också att representationen av politiker är nästan helt jämställd i riks- och storstadsmedier. Kvinnor står för 51 procent av alla förekomster och män för 49 procent.

På de lokala medierna dominerar däremot männen med 60 procent.

Rapporten.
Jan Arleij
Publicerad 2022-08-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas