Digitalisering ökar samhällsklyftor
Nyheter | Delaktighet
Foto: Colourbox

Digitalisering ökar samhällsklyftor

Att digitalisering ökar självständighet och minskar isolering har blivit tydligt under coronapandemin. Men många äldre är utanför vilket blir ett demokratiproblem, enligt en ny rapport.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-04-20

Fler seniorer använder internet än inte. Och för många innebär internet en ny möjlighet att föra fram åsikter, komma i kontakt med beslutsfattare och ta del av information och  medier. Men för den som står utanför nätet blir utvecklingen den omvända.

Saknar äldreperspektiv

Sådant som kognitiv och fysisk förmåga påverkar möjligheten att använda ny teknik och fast det är äldre som använder mest offentlig service är det de som hindras då vårdtjänster och myndigheter digitaliseras, enligt rapporten ”Får äldre vara med i mediesamhället” från Delegationen för senior arbetskraft.

Utanför debatten

Utan tillgång till medier och information är det svårt att hänga med i debatten, samtidigt som man saknar plattform att framföra sina egna åsikter, framhåller rapporten.

Upp till den enskilde

Det är en demokratifråga, men utbudet av och kostnaden för digitala tjänster styrs av privata företag. Det är upp till den enskilda tidningen när den vill lägga ner sin pappersutgåva och övergå till nättidning, till exempel. Samtidigt är det den enskildes ansvar att välja rätt tjänster och utrustning, lära sig hantera den, se till att den fungerar och – inte minst – betala för den.

Offentligt ansvar

Trots att äldre i högre utsträckning än andra har stått utanför det digitala samhället sedan 90-talet har inte tillräckligt gjorts för att få med alla, enligt rapporten.

”Om offentliga tjänster förutsätter digital kompetens vilar det också ett ansvar på det offentliga Sverige tillgodose att alla medborgare har möjlighet att vara digitala.”

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-04-20
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas