Kravet: Fler äldre i riksdagen
Foto: Getty Images
Nyheter | debatt riksdagen

Kravet: Fler äldre i riksdagen

Det saknas personer med livserfarenhet där politiska beslut fattas. Bristen är extra tydlig i Sveriges riksdag. Det skriver de fyra pensionärsorganisationerna i Stockholms län på Expressen Debatt.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-28

I Stockholmsregionen är cirka 370 000 väljare 65 år eller äldre och tillsammans är de 22 procent av de ungefär 1,6 miljoner väljare i länet.

Av de 75 riksdagsledamöter som valdes från länet var tre av dem över 65 år. Det är 2,25 procent.

Så kan det inte fortsätta menar Ann Hedberg Balkå, SPF Seniorerna Stockholmsdistriktet, Curre Hansson, PRO Stockholms län, Bo Schylander, RPG Stockholm-Gotland distriktet och Margareta Bohman, SKPF Distrikt Stockholms län i sitt debattinlägg.

”Sämst i klassen”

”Äldreomsorgens alla brister blev ett uppvaknande för många då pandemin slog till, trots kunskap om att den varit nedprioriterad ända sedan krisen på 1990-talet. Många forskare har varnat för konsekvenserna. Bristerna är nu helt uppenbara.
Pensionssystemet urholkas och många av oss får betydligt mindre i pension än vad som utlovats. Framtiden verkar dyster och många frågar sig: hur blev det så här?
Det saknas personer med livserfarenhet där politiska beslut fattas. Bristen är extra tydlig i Sveriges riksdag. Partierna i riksdagen berömmer sig gärna över hur representativ riksdagen är i jämförelse med andra länder då det gäller jämställdhet och unga personers representation. Men när det gäller oss äldre är partierna absolut sämst i klassen. Det kan helt enkelt inte få fortsätta” skriver de bland annat och ställer också krav på vad som behöver göras. Ett av kraven är att minst 20 procent av kandidaterna på valbara platser ska vara över 65 år.

Du hittar hela debattinlägget här.

Senioren har flera gånger skrivit om den låga representation av äldre i riksdagen.

Bland annat i den här texten och i den här texten.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-07-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas