Linjetalet: Nu gör vi allt för att bli fler medlemmar
Eva Eriksson på SPF seniorernas kongress i Stockholm. Foto: Tomas Södergren
Nyheter | SPF Seniorernas Kongress

Linjetalet: Nu gör vi allt för att bli fler medlemmar

"Under den gångna kongressperioden har vi åstadkommit fantastiskt mycket. Vi har tillsammans gjort stordåd."

Jan Arleij
Publicerad 2023-06-15

Så summerade SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson den gångna kongressperioden när hon öppningstalade för sina ombud på onsdagen (14/6).

– Jag är oerhört stolt över att vi ständigt är med i debatten kring äldres villkor. Vi gör skillnad för seniorerna i vardagen. Det ska vi fortsätta med, sa Eva Eriksson.

Resurser

Men det gäller också att organisationen har resurser för att fortsätta göra seniorers röst hörd, poängterade Eva Eriksson och kopplade därmed sitt öppningsanförande till kongressens kanske hetaste fråga om behovet av att höja förbundsavgiften, för att ha en chans att täcka de drastiska kostnadsökningar som följt av kriget i Ukraina och de svåra ekonomiska tiderna med inflation och kostnadsökningar.

Att Eva Eriksson väljer att fortsätta som förbundsordförande för ännu en period – hon tillträdde på kongressen 2017 i Gävle och omvaldes 2020 – beror på att förbundets insatser gör så stor skillnad. Det motiverar.

– Skälet till att vi gör skillnad är alla dessa insatser som sker i föreningar, distrikt och nationellt från förbundsstyrelse och förbundskansli. Jag känner en enorm stolthet över allt detta, sa Eva Eriksson och beskrev SPF Seniorerna som ”den mest engagerande seniororganisationen i Sverige”.

Många exempel

Eva Eriksson exemplifierade med SPF Seniorernas insatser under pandemin.

– Trots pandemin levde vi verkligen upp till vår devis att vara seniorers röst. Vi talade för alla 70-plussare som påtvingats isolering, vi har talat för de som inte själva kunnat eller orkat höja sin röst.

På hennes lista över viktiga insatser fanns alltifrån särbehandlingen av 70-plussare, vilket fick Folkhälsomyndigheten att lyssna och införa samma begräsningar för alla oavsett ålder till kritiken av besöksförbudet på särskilda boenden för äldre som så småningom också kom att hävas.

– Ett särskilt viktigt genombrott var när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap backade från att inte ställa frågor om pandemin till de över 80 år. Efter vår insats kompletterade man sina undersökningar för att höra inställningen även hos de över 80.

Eva Eriksson fortsätter som förbundsordförande för att SPF Seniorerna. Foto: Tomas Södergren

Andra framgångar enligt Eva Eriksson är att hoppet har ökat att få till ett genombrott när det gäller screening för bröstcancer, liksom att vara med och driva fram ett nationellt vaccinationsprogram för äldre.

Pensionsfrågan har också börjat röra på sig:

– För ett par månader sedan kom ett betydande genombrott för oss som vi ska vara stolta över – för nu vill även Pensionsmyndigheten se en översyn av hela systemet. De enda som inte riktigt kommit till denna insikt, än, är en del politiker. Men tro mig, vi kommer att övertyga dem med.

För rättvisa och rimliga pensioner är ett måste. Pensionsfrågan är grundläggande och måste fortsätta drivas hårt från förbundet.

– Pensionen är så oerhört viktig för så mycket, för att kunna leva och bo väl, att känna sig fri och kunna göra de val man vill.

Många framsteg

Listan på sakpolitiska framgångar är lång.

Bostadsfrågan och digitaliseringen är två områden där SPF Seniorerna också kämpar för seniorernas perspektiv.

Konkreta projekt som Mötesglädje och Hemtjänstindex är andra praktiska satsningar som kommer att göra livet bättre för många seniorer.

Framföra krav

– För att fortsatt kunna vara seniorers röst ska vi hålla örat mot marken. Lyssna till seniorers berättelser, fråga efter seniorers behov och synpunkter, samla intrycken, och framföra förslag och krav till beslutsfattare. Det ska vi fortsätta med även framöver. Vi ska gemensamt hitta vägar och modeller för detta, summerade Eva Eriksson.

– Under den kommande kongressperioden måste vi göra allt för att behålla medlemmar och växa. Med fler medlemmar får vi en stabilare ekonomi och kan genomföra fler aktiviteter. Med det kan vi få fler framgångar för Sveriges seniorer.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) och Eva Eriksson under kongressen.
Jan Arleij
Publicerad 2023-06-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas