Socialministerns hyllning till SPF Seniorerna
Socialminister Jakob Forssmed (KD) på SPF Seniorernas kongress. En av många som nu måste nås av argumenten. Foto: Tomas Södergren
Nyheter | spf seniorernas kongress

Socialministerns hyllning till SPF Seniorerna

”Mitt mål som socialminister är att göra livet litegrann lättare att leva för människor, inte minst när det gäller den psykiska hälsan. Där är SPF Seniorernas bidrag av oerhört stort värde”

Jan Arleij
Publicerad 2023-06-14

Det sa socialminister Jakob Forssmed (KD) när han på onsdagseftermiddagen gästtalade på SPF Seniorerna kongress.

– Det är så mycket ni håller på med. Ni skapar tillsammans mening i tillvaron för så många. SPF Seniorerna består av 750 lokalavdelningar vilket är helt otroligt. Vilken kraft ni utgör, jag hoppas ni förstår det själva! sa Jakob Forssmed.

Socialministern berättade om regeringens pågående insatser och satsningar på olika områden, inte minst när det gäller arbetet mot ofrivillig ensamhet och psykisk ohälsa.

– Regeringen har avsatt 145 miljoner kronor till kommunerna, som syftar till att alla över 80 måste få åtminstone ett telefonsamtal, att någon pekar på vilka möjligheter som finns till gemenskap med andra. Självisolering efter pandemin kan vara svår att bryta, det märkte jag själv under pandemin.

Åkte i mattan på judoklubb

Jakob Forssmed betonade betydelsen av att äldre fortsätter idrotta och vara fysiskt aktiva.

– Det förebyggande arbetet är så oerhört viktigt. Därför blev jag så glad av att få besöka en judoklubb i Vallentuna nyligen. Där fick jag möta en 79-åring som skickade mig i mattan direkt! Berättade Jakob Forssmed till ombudens roade leenden.

”Många fördomar mot äldre”

– Allvarligt talat, fortsatte Forssmed, när äldre blir kvar i en idrottsförening så för det mycket annat positivt med sig.

Socialministern öppnade också för mer av samverkan mellan seniororganisationer och politiken:

– Nya regeringen funderar mer på hälsa än tidigare. Idrottsfrågor och civilsamhälle behöver kopplas ihop i det förebyggande arbetet, sa socialministern.

Jakob Forssmed var tidigare Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson. Då lärde han sig bekämpa fördomen om att äldre skulle ta yngres arbete på arbetsmarknaden.

– Det finns många fördomar mot äldre, ålderismen är ett gissel. Ni har ett så viktigt uppdrag att bekämpa den.

Tyst minut för bortgångna vänner

Innan Jakob Forssmeds framträdande inleddes SPF Seniorernas kongress traditionsenligt med en fanparad och därefter ett inledningsanförande av förbundsordförande Eva Eriksson.

En perentation med tyst minut för bortgångna vänner inom SPF Seniorerna hölls. Särskilt omnämndes SPF Seniorernas bortgångna medarbetare och hedersordförande Barbro Westerholm.

Eva Eriksson öppnade kongressen

Efter Jakob Forssmeds anförande kunde sedan Eva Eriksson formellt öppna kongressen.

SPF Seniorernas kongress gästas också av Christina Rogestam, tidigare förbundsordförande för SPF Seniorerna och numera vice president i AGE, ett nätverk som samlar Europas viktigaste seniororganisationer.

Jan Arleij
Publicerad 2023-06-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas