Nyheter | Vård | Välfärden

Regeringen går vidare med tak för vinster

Regeringen kommer att lägga fram med en proposition om vinstbegränsning i välfärden. Det säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Jan Arleij
Publicerad 2017-05-10

På en pressträff på tisdagen (9/5) hävdade att starka lobbygrupper försökt stoppa utredningen, rapporterar Dagens Medicin.

– Det har funnits försök att tysta de här frågeställningarna. Det här handlar om enorma ekonomiska intressen. Då är det viktigt att politiken kan se till allmänintresset och ser till att de här frågorna får ställas, sade Ardalan Shekarabi.

”Socialistiskt”

Kritiken mot Ilmar Reepalus slutbetänkande, som presenterades igår, har varit massiv.

Liberalernas ledare Jan Björklund kallar utredningen för ”det mest socialistiska förslaget sedan löntagarfonderna”.

”Förlorade år”

Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius skriver i en debattartikel i Dagens Samhälle att det ”givetvis fanns ärliga avsikter bakom den ursprungliga vinstuppgörelsen mellan V och den blivande regeringen. Men det nuvarande förslaget kan inte ligga till grund för en proposition.”

Det viktiga arbetet med att utveckla välfärdens kvalitet har ”inte flyttats fram en millimeter” under de tre år som Ilmar Reepalu har arbetat med utredningen, anser Vårdföretagarna.

Almega – Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag – varnar också för Reepalus förslag.

– Han förespråkar i praktiken ett vinstförbud som i förlängningen leder till uteblivna investeringar och satsningar. Många företag kommer få lägga ner sin verksamhet. Det höjer så klart inte kvaliteten, säger näringslivspolitiske chefen Ulf Lindberg.

PRO stöttar

Utredningens grundtankar får dock visst stöd.

Äldreomsorgen är underfinansierad och eventuella vinster måste återinvesteras i verksamheten. Kvalitetskrav är viktiga men kan inte användas för att minska företagens vinster, kommenterar PRO slutbetänkandet av Välfärdsutredningen.

– De kvalitetskrav som utredningen föreslår idag tillsammans med tidigare förslag om vinstbegränsning kan skapa bra förutsättningar för en god vård och omsorg. Endast kvalitetskrav säkerställer inte att pengarna stannar i verksamheten, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

Jan Arleij
Publicerad 2017-05-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas