Tar strid mot vinstförslag
Eva Eriksson.
Nyheter | Valfrihet

Tar strid mot vinstförslag

SPF Seniorerna gör gemensam sak med Vårdföretagarna i frågan om vinster ni välfärden. Valfriheten står på spel, menar förbundet.

Jan Arleij
Publicerad 2018-01-12

I en debattartikel i Norran skriver förbundsordförande Eva Eriksson, Ingemar Sandström som är distriktsordförande i SPF Seniorernas Västerbottensdistrikt och Håkan Tenelius, näringspolitisk chef i Vårdföretagarna gemensamt under ett krav på att politikerna sätter sig in i vilka konsekvenser ett förslag om vinstbegränsning kan få.

Inlägget kommer nu eftersom regeringen och Vänsterpartiet lägger sista handen vid ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag grundat på den så kallade Reepalu-utredningen.

– Denna utredning saknar en avgörande detalj: där finns ingen analys av förslagets konsekvenser. Inte heller andra som propagerar för vinstbegränsningen har kunnat presentera hur tillgängligheten, kvaliteten eller valfriheten kan komma att påverkas om förslaget blir verklighet, skriver debattörerna.

Åtta av tio

De hänvisar till Revisionsföretaget PWCs konsekvensanalys som visar att för åtta av tio välfärdsföretag blir överskottet så litet att de inte kan bygga upp en nödvändig buffert för att överleva i längden.

I just Västerbottens län skulle därmed 542 äldre invånare riskera att drabbas.

– Det rör sig om särskilt boende för 14 personer samt hemtjänst för ytterligare 528 invånare.

Oroade medlemmar

Eva Eriksson redovisar också den oro som finns bland SPF Seniorernas medlemmar. 53 procent av de tillfrågade i Seniorpanelen uppger att de känner stark oro för kommunens kapacitet om förslaget skulle bli verklighet.

45 procent känner stark oro för att det blir färre alternativ, färre utförare och specialistinriktningar att välja bland.

Skeptiska politiker

En annan undersökning utförd av Demoskop visar att en majoritet av landets kommunpolitiker, 57 procent, tror att förslaget leder till färre välfärdsföretag, skriver debattörerna.

Jan Arleij
Publicerad 2018-01-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas